Uniek orgelconcert in de grote of martinikerk door Gijs van Schoonhoven

Foto: Gijs van Schoonhoven

DOESBURG – Op donderdagavond 9 september 20 uur verzorgt Gijs van Schoonhoven  het laatste, zeer bijzondere concert in de serie van acht zomeravondconcerten, die StiDoMu (Stichting Doesburgse Muziekcultuur) in de maanden juli, augustus en september heeft georganiseerd.

Gijs van Schoonhoven studeerde orgel, kerkmuziek en muziektheorie aan het Arnhems Stedelijk Conservatorium. Hij is stadsorganist van Enschede en docent orgel- en kerkmuziek aan het ArtEZ-Conservatorium aldaar. Hij heeft zijn medewerking verleend aan vele cd-, radio- en televisie opnamen. Gijs heeft zich gespecialiseerd in het improviserend begeleiden van geluidloze films uit het begin van de 20e eeuw.

Gijs zal orgelmuziek ten gehore brengen tijdens de vertoning van de film “Pantserkruiser Potjomkin” (Potemkin in het Nederlands) uit 1925. De film is gemaakt in opdracht naar aanleiding van de 20 jarige herdenking van de Russische Revolutie. De revolutionaire strekking was voor veel landen, waaronder Nederland, aanleiding de vertoning van de film te verbieden. Desondanks werd de film wereldberoemd vanwege zijn perfecte spanningsopbouw, de even woeste als dynamische montage en de beroemde trappenscène. Einsteins vernieuwende aanpak was een vuistslag in het gezicht van alle conservatieve krachten in de kunst en verlegde definitief de koers van de filmgeschiedenis.

Kaarten zijn alléén te bestellen, via www.stidomu.nl en kosten €12,50. In verband met de Coronamaatregelen is de kerk veilig ingericht voor 85 bezoekers, die op voldoende afstand kunnen genieten van de prachtige muziek en Martinikerk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen