Sri Lankese panterbaby geboren in Burgers’ Zoo

REGIO – Koninklijke Burgers’ Zoo maakte vrijdag 10 september, bekend dat op donderdag 2 september een Sri Lanka panter is geboren. Het jonge roofdier heeft de eerste kritieke levensfase inmiddels succesvol doorstaan.

Het Arnhemse dierenpark stelt een video beschikbaar waarop de worp van het jong in het speciaal hiervoor ontworpen kraamverblijf is te zien. In Europa zijn nu 58 Sri Lanka panters: 27 mannetjes, 30 vrouwtjes en de kersverse Arnhemse aanwinst.

Lang in het ongewisse

Koninklijke Burgers’ Zoo kent een succesvolle geschiedenis voor wat betreft de fok met de bedreigde Sri Lanka panter. Dierverzorgers en biologen konden op basis van ervaring en statistische gegevens de uitgerekende datum bepalen. Toch hield het 12-jarige vrouwtje het team lang in het ongewisse: pas de laatste dagen voor de worp konden subtiele veranderingen in gedrag worden waargenomen.

Moeder en jong bepalen zichtbaarheid

De dierverzorgers laten moeder en jong zoveel mogelijk met rust. Moeder en jong bepalen zelf wanneer ze de veiligheid en beschutting van het kraamverblijf willen verlaten. Pas op een leeftijd van zes weken zal het jong voor het eerst door mensenhanden gehanteerd worden, wanneer het panterjong ingeënt wordt tegen katten- en niesziekte en een ontwormingskuur krijgt. Op dat moment zal ook pas het geslacht bekend worden.

Toekomst Europese dierentuinpopulatie rooskleurig

Ondanks het feit dat de Sri Lanka panter in het wild bedreigd wordt en experts schatten dat er nog minder dan duizend dieren op Sri Lanka voorkomen, ziet de toekomst van de Europese dierentuinpopulatie er rooskleurig uit. De fok verloopt voorspoedig en met het oog op de toekomst is er de laatste jaren ruimschoots voldoende aanwas bijgekomen. Om die reden zijn diverse dieren reeds van anticonceptiemiddelen voorzien.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden