Open Monumentendagen 2021 van start gegaan

DIEREN – Wethouder Marc Budel heeft de Open Monumentendag op vrijdag 10 september om 16.30 uur geopend tijdens een bijeenkomst voor genodigden in het monumentale gebouw van Schweer bey der Beckehof aan de Harderwijkerweg in Dieren. Voorafgaand aan de opening heeft Jos Leeman uit Nijmegen om 16.00 uur een lezing gegeven over de geschiedenis van dit bijzondere gebouw.

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 11 september en zondag 12 september stelt een aantal particuliere eigenaren en organisaties in Rheden en Rozendaal hun monument weer open voor publiek. Vorig jaar ging Open Monumentendag door Corona helaas niet door. Ook dit jaar is alles nog niet zoals gebruikelijk; de nadruk ligt op het buitengebeuren.

Het landelijke thema van deze 35e editie van Open Monumentendag is ‘inclusie’. Onder de slogan ‘Mijn monument is jouw monument’ wil de organisatie samen met de meer dan 300 lokale comités een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed. Aansluitend op dit thema is het uitgangspunt voor Rheden en Rozendaal ‘Mijn dorp is jouw dorp!’

Programma

Het comité Rheden-Rozendaal heeft weer een mooi programma opgesteld! In elk van de zeven dorpen van de gemeente Rheden en in Rozendaal is wel iets te doen. Er zijn onder andere excursies, (begeleide) wandelingen, rondleidingen en fietstochten. Bezoek bijvoorbeeld voormalig café Laros in Velp, de prachtige tuinen van Middachten in De Steeg, jachthuis Imbosch in Rozendaal of de voormalige turnhal in Ellecom. Ook de Schweer bey der Beckehof in Dieren opent haar deuren, net als een groot aantal kerken, waaronder de Petruskerk in Spankeren en de Nederlands Hervormde Kerk in Laag-Soeren. Uitrusten na het bezichtigen van al dat moois kan op de onlangs als gemeentelijk monument aangewezen Wilhelminabank in Velp.

Marc Budel, wethouder Erfgoed:

“Ik kijk erg uit naar de komende Open Monumentendagen, om twee redenen. Dit jaar mag het gelukkig weer, nadat Corona vorig jaar roet in het eten gooide. Daarnaast is het thema inclusiviteit mij uit het hart gegrepen. Onze monumenten vertellen onze verhalen, van u, van mij, van velen. Zoveel mogelijk deelnemers uit alle lagen van de Rhedense samenleving, een mooi streven!” 

Wie maakt het mogelijk?

Open Monumentendag wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités door het hele land. Het comité Open Monumentendag Rheden-Rozendaal organiseert de Open Monumentendag voor de gemeenten Rheden en Rozendaal. Dat mensen een kijkje kunnen nemen op deze bijzondere locaties is mogelijk dankzij vele vrijwilligers, eigenaren en beheerders.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Een overzicht van het gehele programma is te vinden op Rheden – Open Monumentendag.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden