Spankeren Samen gaat voor meldpunt en buurtwinkel

SPANKEREN – Op dinsdagavond 22 oktober was er in het Dorpshuis een bijeenkomst. De avond werd geleid door buurtcoach Jos Meerssman, geassisteerd door ouderenwerker Claudia Bosscher. Beiden zijn werkzaam bij de Stichting Vrijwillige Inzet Voor Anderen (VIVA-Rheden). Ook aanwezig waren Els Mulder, consulent leefbaarheid bij de woningstichting Vivare en Richard Jansen, teammanager Openbaar Beheer van de Gemeente Rheden.

De aanwezigen werden welkom geheten en er werd uitleg gegeven over het doel van deze avond. Wat zeker niet de bedoeling was, zei Meerssman, was dat die vanavond geklaagd ging worden tegenover de woningstichting en de gemeente Rheden of wie dan ook. Ook noemde hij de naam van de initiatiefnemer voor vanavond, de heer Dick Schoneveld, die helaas niet aanwezig kon zijn. Deze had zich bij Meerssman sterk gemaakt om iets op te gaan zetten met burenhulp, ook had hij al tijdens de WILSPA in zijn kraam aandacht gevraagd voor zijn plannen. 
Homeparty
Dat heeft weer geleid tot een aantal “homeparty’s”, kleinschalige bijeenkomsten bij iemand thuis. Daar weer vandaan, zijn er mensen uitgenodigd voor deze avond om op grotere schaal met elkaar kennis te maken en van gedachten te wisselen. Meerssman benadrukte nog eens extra dat we niet zonder elkaar kunnen, dat had hij even tevoren aan den lijve ondervonden toen er tijdens het opbouwen van de zaal wat technische probleempjes waren gerezen. Deze zijn verholpen door mensen van de Dierense buurtvereniging Stenfert, waarvoor dank. 
l1a67fzatgoeahhvuqncdky7o
Per groepje in gesprek…..
Samen
Het programma werd bekend gemaakt op het projectiescherm en had de volgende onderdelen :  inleiding, resultaten homeparty’s, leefbaarheid / burenhulp, voorstellen gebiedsteam, en wat wil Spankeren. In zijn inleiding had Meerssman het over het feit dat het niet meer vanzelfsprekend is dat er van alles voor jou, voor de gemeenschap wordt gedaan. Dat bleek ook die avond. De zaal werd beschikbaar gesteld door de dorpshuisbeheerder maar het opbouwen van de zaal en het koffie schenken werd aan de mensen van de VIVA overgelaten.
Samenwerken
Zo gaat het ook straks, en gebeurt nu al in Dieren. Inwoners mogen zelf met wensen en ideeën komen en de gemeente Rheden zal, samen met haar partners zoals de woningstichting, op haar beurt  medewerking verlenen in het kader van Ik Buurt Mee! Het mes snijdt aan twee kanten. Beiden hebben elkaar nodig: Inwoners willen iets en de gemeente kan financieel gezien niet meer zo veel doen. Elkaar helpen, dat is het motto. Praktische inzet door de burgers. Dat gebeurt nu in Spankeren ook al geruime tijd door de Buurtbus. Deze wordt gereden door vrijwilligers uit o.a. Spankeren.
Buurtnetwerken
Uitleg was er over het werk van de buurtcoach, de vroegere buurtopbouwwerker en  over welzijn nieuwe stijl. Vervolgens werd er verteld over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de WMO. Het Rhedens model werd hierbij getoond. De burger in het middelpunt en allerlei cirkels om hem heen: ondersteuning en begeleiding door familie en vrienden, de volgende is vrijwillige ondersteuning in persoonlijke en buurtnetwerken en pas daarna de organisaties die hiervoor in het leven zijn geroepen zoals het in Rheden gevestigde MVT. Deze kan op haar beurt vrijwilligers zoeken of binnen haar eigen netwerk bekijken wat de mogelijkheden voor hulp zijn en die aandragen.
Onderlinge gesprekjes
Het volgende programma onderdeel was dat men in groepjes bij elkaar ging zitten en met elkaar het thema : Leefbaarheid, wat wilt u ? bespreken. Alle ideeën en wensen werden op gele plakbriefjes geschreven die vervolgens op grote vellen papier, die aan de muur hingen, werden geplakt. De activiteit daarna was dat men een stickervelletje kreeg. Een ieder kon zijn of haar stem uitbrengen op het idee/plan door op het bewuste gele papiertje een stickertje te plakken. Daarna werden de ideeën en plannen geïnventariseerd, Claudia Bosscher maakte een samenvatting hiervan en ging zij samen met Meerssman bekijken welk plan, welke wens de meeste stemmen had gescoord.
b5791j8kccsf5rkjifvqv9gzn
….ook in gesprek met zijn tweeën
Buurtwinkel
De meeste stemmen gingen naar het plan om een meldpunt op te richten. Een goede tweede was de wens de dorpsactiviteiten breder te organiseren, dus niet alleen voor bepaalde doelgroepen zoals de Spanso, maar er ook anderen en vooral jongeren bij te betrekken. Op een briefje, dat weliswaar de minste stemmen had gekregen, stond geschreven : “een buurtwinkel”. Genoemde plannen/wensen zullen worden meegenomen in de vervolggesprekken, zeker die wens van een winkel sprak de organisatie aan en deze deed de toezegging hier naar te zullen gaan kijken.
Een kort rondje met voorstellen was er nog met de mensen van het gebiedsteam, Mulder en Jansen. Zij legden uit wat hun aandeel in het geheel is. Ondanks dat er aan het begin van de avond nadrukkelijk was gezegd dat er niet geklaagd diende te worden, kon een van de aanwezigen het toch niet laten zijn ongerief te uiten over het verhogen van de huren, hoe dat toch mogelijk was. Klager werd van repliek gediend en nog weer eens duidelijk gemaakt dat de vertegenwoordigers van Ik Buurt Mee! hier geen aandeel in hadden, laat staan zeggenschap. 
mu49leo1c4rjvbriwt51mmx8w
Bosscher en Meerssman tellen stemmen
Spankeren Samen
Daarna was er nog ruimte voor het stellen van vragen zoals over hoe nu verder. Een optie werd genoemd, is het melden aan de Belangenvereniging en het verslag bij deze te (laten) doen in het blad dat in praktisch ieder gezin gelezen wordt. Tenslotte werd aan een ieder een aantal lijsten uitgedeeld. Op deze lijsten kon men zijn naam zetten als men de intentie had “iets” met buurthulp, Spankeren Samen, wilde gaan doen. Een aantal mensen noteerde hun naam op de lijst : “u mag mij benaderen”. 
Nu maar afwachten of “Spankeren  Samen” werkelijkheid gaat worden.
Bijdrage en foto’s: Peter de Waard
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen