Week van de gezondheid: Blijven bewegen met artrose, MS of reuma in het Biljoenbad

Foto: Lot Louisa

Voor wie sporten en bewegen ‘op het land’ moeilijk is, blijkt het doelgroepenbad in het nieuwe Biljoenbad de uitkomst. Na een lange corona-sluiting draait het nieuwe Biljoenbad in Velp nu op volle toeren.

Het doelgroepenbad blijkt een prachtige uitkomst voor het vitaal houden van je lichaam en geest. Wethouder Gea Hofstede bracht op maandag 18 oktober – dag twee van de Week van de Gezondheid – een bezoek aan de artrose-zwemgroep.

De artrose-groep is druk in de weer met oefeningen als wethouder Hofstede een praatje komt maken. “Ik wil graag sporten en in beweging blijven, maar dat lukt me niet goed bij een normale activiteit ‘op het vaste land’. Hier in het water kan dat wel. Het water maakt licht, het draagt me en daardoor kan ik mee blijven doen met de oefeningen.” Zo vertelt één van de deelnemers. Ondertussen blijft instructrice Karin fanatiek doorgaan met nieuwe oefeningen. Polsen op en neer in het water, schouders naar voren en achteren, speciale oefeningen voor de gewrichten, extra belangrijk voor mensen met artrose.

“Het nieuwe bad is prachtig en vooral dit doelgroepenbad is lekker warm. Ik moet me er altijd even toe zetten om naar de wekelijkse zwemgroep te gaan. Maar na afloop geeft het zo’n voldaan gevoel. De docente Karin is ook super enthousiast en grappig, dat helpt ook erg mee.” Vertelt een tweede deelnemer met een grote lach.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Artikel 2-3 Week van de gezondheid - Lot Louisa

Wethouder gezondheid Gea Hofstede (gemeente Rheden) is blij om de meerwaarde van het bad te horen van de zwemmers: “Dit is precies waarom we na lang beraad hebben besloten om een doelgroepenbad toe te voegen aan het Biljoenbad. In deze prettige omgeving kunnen we mensen extra aandacht geven en blijft bewegen, elkaar ontmoeten en meedoen voor hen mogelijk.”

Doelgroepenbad in trek

Het doelgroepenbad wordt inmiddels volop benut voor een gezond lijf en geest. Er zijn al speciale zwemgroepen voor mensen met artrose, chronische pijn, reuma en MS. Ook verschillende fysiotherapeuten maken gebruik van het bad. Zo begeleiden Fysiotherapie Ter Horst, Ruesink, Busser/Tjoonk en Poos patiënten in het water. Hydrotherapie heet dat met een mooi woord. Kijk voor de mogelijkheden op www.biljoenbad.nl.

Extra aandacht

Clarinda Kersten-Smit werkt bij Sportbedrijf Rheden, begeleidt een aantal groepen bij het doelgroepenbad en is aanspreekpunt voor gebruikers en partners. Ze vertelt: “In het doelgroepenbad vinden activiteiten plaats waar we extra aandacht hebben voor een bepaalde klacht of aandoening. Meedoen met het reguliere banen zwemmen of aquasporten in het grote wedstrijdbad is voor deze mensen vaak nog een brug te ver. In het doelgroepenbad kunnen we rustig beginnen, leren deelnemers hun eigen grenzen kennen en is extra aandacht voor het uitvoeren van houdingen en bewegingen. Soms gaan deelnemers zo hard vooruit dat zij uitstromen naar reguliere activiteiten zoals banenzwemmen en aquasporten. In andere gevallen blijven ze onder begeleiding zwemmen. Er is altijd een professional bij die dat goed begeleidt.”

Onderzoek en innovatie in Living Lab

Achter de schermen is een groep bestaande uit Fysiotherapie Busser/Tjoonk, gemeente Rheden, Sportbedrijf Rheden, Stichting EenPlus, Astrum College, Hogeschool Arnhem-Nijmegen en de reuma-patiëntenvereniging actief in een ‘Living Lab’. In dit levende lab bedenken zij activiteiten en therapieën voor het doelgroepenbad gericht op speciale doelgroepen en aandoeningen. Ook onderzoeken zij wat het resultaat is van het bewegen in water voor de gezondheid van deelnemers en zorgkosten.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Artikel 2-2 Week van de gezondheid - Lot Louisa

Week van de Gezondheid

Van 17 oktober t/m 22 oktober is het de Week van de Gezondheid voor de gemeenten Rheden en Rozendaal. Iedere dag staat een gezonde gebeurtenis, project of verhaal in de schijnwerpers. Hiermee wordt het nieuwe Preventieakkoord voor Rheden & Rozendaal gelanceerd: Samen Sterker Gezond. Een grote groep organisaties sloten dit akkoord voor de zomer, met plannen en concrete acties die de gezonde keuze dichterbij brengen. Drie thema’s staan centraal: lekker in je vel (gezonde leefstijl), wijs met geld (financiële gezondheid) en samen sterker (ontmoeten en sociale contacten). Kijk ook op www.samensterkergezond.nl.

(Foto’s: Lot Louisa, Wethouder Gea Hofstede (Gemeente Rheden) brengt een bezoek aan de artrose-zwemgroep in het doelgroepenbad van het Biljoenbad.)

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen