Mantelzorgers in Rheden en Rozendaal ontvangen een cadeaubon voor een bloemetje

Foto: MVT Rheden

RHEDEN/ROZENDAAL – De gemeenten Rheden en Rozendaal bieden mantelzorgers een extra bloemetje dit jaar. Vanwege de Coronamaatregelen zijn er diverse activiteiten voor hen gecanceld maar ook voor degenen voor wie zij zorgen.

Extra aandacht is meer dan verdiend. MVT (stichting voor mantelzorg en vrijwillige thuishulp) organiseert de actie waarbij rond de Kerstdagen de cadeaubon wordt bezorgd.

Mantelzorgers zijn mensen die zorgen voor iemand uit hun naaste omgeving, die vanwege een ziekte, handicap of ouderdom hulpbehoevend is. In de gemeenten Rheden en Rozendaal zijn in totaal ongeveer 14.000 mantelzorgers actief. Voor deze mensen, die zorg bieden vanuit liefde, persoonlijke betrokkenheid of een relatie, is er een cadeaubon voor een bloemetje. Tevens ontvangt iedereen daarbij de vernieuwde ‘Wegwijzer voor Mantelzorgers’.

Soms hebben mensen niet eens door dat ze mantelzorger zijn, bijvoorbeeld als er in het gezin een gehandicapt kind is. Of als een van de gezinsleden verslaafd is of chronisch depressief. Dan zijn alle gezinsleden ‘vanzelfsprekend’ mantelzorger. Je kiest er niet voor, maar je rolt erin. Het verlenen van hulp kan intensief zijn, maar ook als je minder intensief hulp verleent kun je mantelzorger zijn. Het kan allerlei vormen van zorg en hulp omvatten, zoals huishoudelijke hulp, praktische steun, verzorging, verpleging, begeleiding, emotionele steun en toezicht.

In deze tijd extra verdiend

Veel mantelzorgers kwamen door de komst van corona in een extra lastige positie. De huishoudelijke hulp die niet meer kwam, de thuiszorg die wegbleef of de dagbesteding die de deuren sloot. Maar ook gezinnen waarvan de kinderen met een beperking nu thuis opgevangen moesten worden. Dat was en is geen pretje en betekende voor mantelzorgers extra de schouders eronder. En omdat je zorgt voor iemand met wie je een sociale en vaak ook emotionele band hebt, is het vaak moeilijker om je eigen grenzen te bewaken.

Mantelzorgers zijn onzichtbare helden

Bent u of kent u een mantelzorger in de gemeenten Rheden of Rozendaal die een cadeaubon verdient? Geef dan de contactgegevens door. U mag ook gerust meerdere mantelzorgers aanmelden. Doet u dit bij voorkeur via een e-mail naar [email protected] of telefonisch op werkdagen tussen 9.30-11.30 uur: 026 – 370 70 70. Aanmelden kan tot en met zondag 19 december.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen