Ontmoet het Openluchtmuseum online

Foto: OLM.water2022

ARNHEM – Helaas is het Nederlands Openluchtmuseum voorlopig nog fysiek gesloten. Gelukkig leven we in een tijd waar online niet meer uit ons leven weg te denken is.

Op die manier kunnen we de Nederlandse geschiedenis gewoon bij je in de woonkamer brengen. Speciaal voor jou heeft het Openluchtmuseum de leukste video’s, artikelen en podcasts verzameld die je thuis kunt bekijken, lezen of luisteren. Een aanbod voor jong én oud. Hieronder een paar voorbeelden.

Waardeer het, repareer het!  Openluchtmuseum

Het oplappen van kapotte of ouderwetse kleding is de laatste jaren erg populair en niet alleen bij degenen die een meer duurzame samenleving nastreven. In de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum zijn veel voorbeelden te vinden van gerepareerde kleding. Vooral de daagse, intensief gedragen kledingstukken zijn bijzonder. Die zijn vaak erg versleten en het lag daarom niet voor de hand dat je ze aan een museum gaf. Lees het hele artikel ►

Het verhaal van bakker MartinOpenluchtmuseum

“Het bakkersberoep zit bij mijn familie in de genen. Mijn opa was bakker en mijn vader ook. Door de jaren heen heb ik bij verschillende bakkerijen gewerkt. Zo werkte ik in een grotere bakkerij, waar alles machinaal gaat,, maar ook bij een kleine ambachtelijke bakkerij waar het wat rustiger gaat. Wat hier in het museum zo leuk is, is dat je het hele ambachtelijke proces aan bezoekers kunt laten zien,” aldus Martin. Kijk hier naar zijn video.

Water in Nederland

Bijna een derde van Nederland ligt onder zeeniveau, waardoor Nederlanders door de eeuwen heen hebben moeten leren omgaan met de constante dreiging en gevaar. Toch heeft water ons land ook heel veel gebracht. Zo konden goederen gemakkelijk vervoerd worden over water, waardoor er veel geld te verdienen viel met handel. Wat voor relatie heeft Nederland met water? Zien we het als vriend óf vijand? Lees de les van Tess hieronder.

Tess geeft les

Een manier om de strijd tegen water te winnen, is door het weg te pompen. Dit deden we in het verleden bijvoorbeeld door een groot deel van de voormalige Zuiderzee droog te leggen, waardoor Flevoland ontstond. Maar zo’n honderd jaar geleden was dat dus allemaal zee, en vormde het water vaak een gevaar voor de mensen die eromheen woonden.
Presentatrice Tess gaat op onderzoek uit bij het Wortmangemaal en het Woudagemaal. Bekijk de Les van Tess

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen