Judgement days 14,15 en 16 Maart 2022.

Foto: T.G.N de Molen

INGEZONDEN – De afgelopen twee jaar heeft het klimaatteam van de gemeente Rheden onder aanvoering van wethouder Klomberg de inwoners van Dieren Noord-Oost, Laag-Soeren maar vooral Spankeren slapeloze nachten bezorgd.

Alles was voorgekookt om de windturbines aan de Broekdijk te plaatsen. De stakeholders bij elkaar geroepen in “het Rhedens”, “zoek”-gebieden gedefinieerd, maar dat was eigenlijk al een plaatsingslocatie en voor de rest zo min mogelijk ruchtbaarheid geven aan de plannen. In elk geval de buurtvereniging Spankeren er niet bij betrekken of informeren.

Burgers

Alles in kannen en kruiken totdat een oplettende burger, die bezorgt was over onze leefomgeving/gezondheid, ons wakker maakte. Bezorgde inwoners deelden hun mening in raadsvergaderingen, inloopavonden en inspreekmomenten en droegen argumenten aan waarom de plaatsing van windturbines en zonnevelden in dit prachtige gebied, dicht bij bewoning, waanzin is.

Gelukkig heeft dit, de wespendief en de durf van een aantal lokale partijen de wethouder gedwarsboomd met als gevolg dat de plannen twee jaar in de ijskast zijn gegaan. Het CDA, VVD maar vooral GPR Burgerbelangen hebben de zorgen van de burgers serieus genomen wat mede geleid heeft tot dat uitstel. Ik wil u hartelijk bedanken dat u oog had voor onze argumenten. Daardoor is er tijd gewonnen die zeer nuttig is omdat nu ook de landelijk discussie lijkt te kantelen. De subsidie lobby verliest zijn momentum.

De Raad van State heeft de regelgeving als achterhaald en niet meer valide bestempeld. Er is verwezen naar Europese normen. Diverse gemeentes haakten af zoals bv. Culemborg en zeer belangrijk Brummen. Daar moesten onze turbines mee geclusterd worden. Die optie lijkt niet meer mogelijk. De datacentra in ons kleine Nederland waar in Dronten 115 turbines voor nodig zijn, kunnen rekenen op steeds meer weerstand. Sterker nog, de landelijke overheid zet er sinds vandaag een tijdelijke stop op.

Niets doen is geen optie

Er is in de toekomst sprake van afstandsnormen voor windturbines tot bewoning in plaats van niet te controleren geluidsnormen. Ziek worden van geluid en trillingen is ineens geen gezeur meer. Kerncentrales, mogelijk in Arnhem, zijn bespreekbaar. Waardevol landschap en natuur beschermen staat weer op de kaart. Turbines op zee en niet op land in combinatie met waterstof. Wie had dat twee jaar gedacht?! Dit alles was door de bezorgde inwoners al eens aangedragen maar werden door de wethouder consequent afgedaan met: we hebben een klimaat akkoord, we moeten van het gas af en niets doen is geen optie.

Tijdens de raadsvergadering van 14 December 2021 geeft de wethouder bij 2.09 uur (zie Rheden.nl vergadering gemist) aan dat de burgers van de gemeente Rheden allemaal slim zijn. Als hij dat echt vind zijn wat mij betreft excuses aan de burgers, voor zijn getoonde tunnelvisie, op zijn plaats. Alle argumenten van de burgers, de uitkomsten van de enquête en de voortschrijdende inzichten ten aanzien van geluid en trillingen zijn door hem compleet genegeerd.

Nu hoor ik in de wandelgangen dat de turbines aan de Broekdijk er niet komen. Ik ben er niet gerust op. Het is nu te stil omtrent dit onderwerp……. Daarom deze wake-up call. Mensen vergeten snel en zijn mogelijk vergeten dat de D66 wethouder in Rheden zoals boven beschreven gehandeld heeft. Laten we zorgen dat het uitstel zeker afstel gaat worden door onze keuzes op judgement day (de gemeenteraadsverkiezingen 2022).

Advies:

Stem op de partijen die hebben laten zien dat ze ook voor een groene gemeente willen gaan zonder mens en natuur te belasten met windturbines en zonnevelden. Voor biodiversiteit in combinatie met natuur inclusieve landbouw kiezen. Daar hebben we bijvoorbeeld met “de Nieuwenburgt” in Spankeren een prachtig voorbeeld van. Zo kunnen ook onze kinderen en kleinkinderen hier nog lang gezond en gelukkig leven.

T.G.N. de Molen

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen