INGEZONDEN – Petitie N785 Veilig en Leefbaar

Foto: rheden.nieuws.nl

INGEZONDEN VELP – Vanwege de grote onrust over de verkeersonveiligheid onder de ca 350 omwonenden, de scholen en de sportclubs rondom de N785, is de “Belangengroep N785 Veilig en Leefbaar” opgericht.

Recentelijk hebben zij (bij toeval) op rheden.nieuws.nl gezien dat provincie Gelderland een herstructurering en groot onderhoud aan het voorbereiden is op de N785. Middels deze Petitie doen zij de verantwoordelijk Gedeputeerde en als Provinciale Staten van Gelderland, het dringend verzoek om het “Afwegingskader 30km/h” te laten toepassen op de N785 binnen de bebouwde kom. En om hen, als direct betrokkenen, actief en structureel te laten meedenken in het gehele voorbereidingsproces.

Het is landelijk onderzocht en vastgesteld dat vele doorgaande wegen binnen de bebouwde kom een groot risico vormen voor de verkeersveiligheid. Op basis van de 2e Kamer Motie van oktober 2020 is vier maanden geleden een methodiek gepubliceerd. Hiermee kunnen wegbeheerders op een zorgvuldige wijze gemengde ontsluitingswegen binnen de bebouwde kom omvormen naar een nieuw type van 30km ontsluitingswegen (“Afwegingskader 30 km/h”). Dit nieuwe wegtype heeft als doel de gemengde wegen, die niet op een veilige manier als 50 km-weg kunnen worden ingericht, veiliger te maken voor met name kwetsbare verkeersdeelnemers.

De N785 tussen de Schelmseweg en Zutphensestraatweg heeft alle risico`s, die in het afwegingskader genoemd zijn (geen gescheiden fietspaden, veel erftoegangen, geparkeerde voertuigen, veel verspreide oversteekbewegingen, etc). Bovendien is het een doorgaande weg binnen de bebouwde kom, met veel gemotoriseerd sluipverkeer, ontsluitingsverkeer voor wijken en Posbank, vele uitritten en zijwegen. Er zijn 5 scholen en een sportveldencomplex met vele sportclubs, dus op alle dagen van de week veel fietsende en overstekende kinderen. Deze kwetsbare groepen mogen niet opgeofferd worden aan het belang van doorstroming en sluipverkeer. Juist daarvoor biedt de ontwikkeling van dit het nieuwe wegtype oplossingen, uiteraard met inachtname van passende oplossingen voor OV, nooddiensten en doorstroming.

In de afgelopen twee jaar zijn de omwonenden niet betrokken in Uw plannen voor de N785. Per toeval vernamen wij van het planproces, waarna wij (informatief) contact gezocht hebben met uw ambtelijke projectgroep, die met het geplande groot onderhoud en de aanpassing vd N785 bezig is. Wij vernamen dat gescheiden fietsstroken onmogelijk zijn. Tot dusverre heeft de ambtelijke projectleiding het nieuwe Afwegingskader 30 km/h nog niet toegepast in het ontwerpproces.

Aangezien de onderzoeksfase N785 nog niet is afgerond en aangezien de uitwerking hiervan pas over een aantal maanden start, mag verwacht worden dat gebruik wordt gemaakt van de nieuwste landelijke inzichten. Omdat een herstructurering onderdeel is van de projectopdracht, kan nu het gemeenschapsgeld optimaal en verantwoord ingezet worden om te vermijden dat er in 2024 voor de volgende 10 jaar een onveilige en achterhaalde weginrichting opgeleverd wordt (de volgende onderhoudsperiode).

Dit vraagt om politieke sturing, als bescherming voor de omwonenden, de vele schoolkinderen en van de wandelende en fietsende bezoekers van de Posbank. En om onnodige (slacht)offers in de toekomst te voorkomen. Daarom vragen wij u het volgende aan uw ambtelijke projectgroep op te dragen:

  1. Dat bij de uitwerking van de plannen voor groot onderhoud en aanpassing van de N785 binnen de bebouwde kom, de verkeersveiligheid voorop gesteld zal worden, door het nieuwe landelijke Afwegingskader 30 km/h toe te passen op de N785, met inachtname van passende oplossingen voor OV, nooddiensten en doorstroming. (2.zie vervolgtekst)
  2. Dat de omwonenden, scholen en sportclubs actief en structureel betrokken gaan worden in het gehele voorbereidingsproces.
    Er hebben zich al 150 verontruste omwonenden bij ons gemeld, die allen willen dat er dringend maatregelen genomen worden om de veiligheid op de N785 te verbeteren. (Dit nog zonder deur aan deur handtekeningenactie)

Namens de Belangengroep N785 Veilig en Leefbaar:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen