Ingezonden: ‘Met de billen bloot ten aanzien van windturbines van 240 meter’

Foto: RO-Photography-NL-on-Foter

INGEZONDEN – De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur en we kunnen invloed uitoefenen op de plannen ten aanzien van de energietransitie. Wat mij betreft het belangrijkste thema in deze verkiezingen.

Dit kan namelijk onze woonomgeving (en natuur), financiële positie (waardedaling woning) en het belangrijkste: onze gezondheid ruïneren. Daarom maar eens gekeken wat onze gemeentelijke partijen daarover in hun verkiezingsprogramma’s melden. Dus een zinsnede uit elk verkiezingsprogramma hieronder weergegeven. Dit op volgorde van het huidige zetelaantal.

VVD: “VVD-Rheden is geen voorstander van windmolens. Mocht windenergie (op termijn) noodzakelijk zijn om de energiedoelen te bereiken dan staan wij dit alleen toe onder de strikte voorwaarde dat dit niet gebeurt in onze natuurgebieden of woonwijken en alleen daar waar een optimaal rendement gehaald kan worden.

Tot slot zal hiervoor voldoende draagvlak bij onze inwoners moeten zijn”. Vraag van mijn kant: wel bij natuurgebieden, woonwijken en woningen in het buitengebied? Er is in de voorgestelde zoekgebieden geen draagvlak. Wat nu?

CDA: “De kwaliteit van ons buitengebied willen we behouden. Wij zijn van mening dat bezien vanuit een regionale en landelijke aanpak van de energietransitie, grote windmolens en grote zonnevelden zeer lastig inpasbaar zijn in onze buitengebieden. De kracht van onze gemeente ligt gezien de unieke ligging aan de Veluwezoom in het stimuleren van natuurwaarden, biodiversiteit en landschapsontwikkeling”.

Vraag van mijn kant: U schrijft hierboven dat grote windmolens zeer lastig inpasbaar zijn in onze buitengebieden. Windturbines van 240m hoogte zijn toch niet in te passen? U had kunnen schrijven dat u tegen dit soort turbines bent, of bent u dat niet?

PVDA: “Rheden op weg naar CO2 neutraal’ doorzetten en zoeken naar kansen voor grootschalige duurzame energieopwekking, rekening houdend met gezondheidsaspecten”. Vraag van mijn kant: als u dan ondanks alles toch grootschalige opwek wil, dus turbines van 220m in Spankeren, gaat u dan verwijzen naar verouderde niet valide regelgeving of wacht u de nieuwe wetgeving (bv. afstandsnormen) af?

SP: SP Rheden doet niet mee met gemeenteraadsverkiezingen.

D66: “Daarnaast opwek van duurzame energie realiseren, door windturbines en zonnevelden. Ook na het moratorium op grootschalige opwek (2023 en verder) blijft het uitgangspunt dat ook de omgeving profiteert van de opbrengsten”. Vraag van mijn kant: bent u echt doof en blind voor alle nieuwe ontwikkelingen en gaat u onze bijzondere natuur, woonomgeving en gezondheid echt vernielen?

GROENLINKS: “Bij duurzame energie is een energiemix nodig: er wordt gestreefd naar een mix van bronnen (wind, zon, geothermie etc.)”. Vraag van mijn kant: Klopt mijn aanname dat hier ook grootschalige opwek bij hoort terwijl onze gemeente absoluut ongeschikt is? Dus windturbines van 240m en heel het buitengebied vol zonnepanelen?

GPR Burgerbelangen: “Wat ons betreft geen windmolens, wél veel meer zonnepanelen op woningen en bedrijven, en alternatieve energie zoals waterkracht verder onderzoeken. Windmolens voor grootschalige opwek hebben daarnaast aantoonbaar negatieve invloed op de leefomgeving. Ook vinden wij de negatieve impact op Natura 2000 gebied en/of Gelders Natuur Netwerk niet toelaatbaar”. Geen vragen van mijn kant. Voldoende duidelijk. Bedankt voor uw gezond verstand.

ChristenUnie: “Terwijl wij lokale kringlopen en lokale energieopwekking stimuleren”. Vraag van mijn kant: dus ook grootschalig of alleen een windmolens tot 30m op een boerenerf?

Groep Richard Sivasli (GRS): Ik heb helaas geen standpunten of verkiezingsprogramma kunnen vinden. Correct me if i’m wrong! Anders mijn excuses.

Volkspartij Politiek Rheden: “Volkspartij Politiek Rheden zal zich verzetten tegen de bouw van windmolens, zonnevelden of biomassacentrales in de gemeente Rheden. Wij zullen sowieso niet meewerken aan maatregelen die gedreven worden door klimaatalarmisme en duurzaamheidshysterie. Wij moeten weloverwogen en verstandig omgaan met energie en energiebronnen”. Geen vragen van mijn kant. Dit is echt duidelijk. Bedankt voor uw gezond verstand.

Beste kiezers, ook u heeft zorgen om het milieu en wil meedoen aan de energietransitie. Nu kunt u lokaal invloed uitoefenen en de tunnelvisie van het Rhedens klimaatteam doorbreken.

Advies aan de kiezers: Gebruik uw gezond verstand!!!
Advies aan de politiek: Wees zo duidelijk mogelijk en schrijf met nieuw elan wat u echt vindt.

Ingezonden door: T.G.N. de Molen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen