Parkeerkaartje per 1 maart niet meer nodig met kentekenparkeren

Foto: Wiebe Smalbraak

ARNHEM – Vanaf 1 maart 2022 hoef je als je in Arnhem op straat parkeert geen parkeerkaartje achter de voorruit te leggen. Op die dag introduceert Arnhem het kentekenparkeren.

Je hoeft dan alleen bij de parkeerautomaat je kenteken in te voeren en hoe lang je wilt parkeren. Vervolgens reken je af. Het is overigens ook mogelijk om te betalen via een parkeer-app. Dan hoef je sowieso niet naar de parkeerautomaat.

Minder gedoe

Wethouder Mobiliteit Roeland van der Zee: “Kentekenparkeren geeft minder gedoe. Zo hoef je geen parkeerticket meer achter de voorruit te leggen. Ook de parkeerhandhaving wordt makkelijker, dat doen we vanaf april met een scanauto. Dat is een met speciale camera’s uitgeruste auto die via het scannen van kentekens snel kan controleren of er wel betaald is voor parkeerplekken.” De privacy is gewaarborgd: bij het scannen van die kentekens geeft het systeem automatisch weer of er voor het opgevraagde kenteken betaald is. Hij kan geen persoonsgegevens zien. “Overigens wordt nu al zo’n vijfenzestig procent van alle parkeertickets via een app afgerekend,” weet Van der Zee. “Dat geeft nóg minder gedoe en je hoeft bovendien niet al van tevoren in te toetsen tot hoe lang je wilt parkeren.”

Gehandicaptenparkeerkaart

Automobilisten met een gehandicaptenparkeerkaart kunnen van de gemeente een speciale vergunning krijgen waarmee zij gratis kunnen blijven parkeren in het betaald parkeren-gebied in de stad. Voor parkeren op een speciale gehandicaptenparkeerplaats is die vergunning niet per se nodig. De blauwe gehandicaptenparkeerkaart volstaat dan.

Betalen met app

Nog handiger dan betalen aan een parkeerautomaat is gebruik van een parkeer-app. Dat kan bij alle parkeerplaatsen op straat en in de drie gemeentelijke parkeergarages: Musis, Rozet en Centraal. Het kentekenparkeren geldt ook voor de Shop en Go parkeerplaatsen.

Meer weten?

Meer weten over kentekenparkeren? Kijk dan op www.arnhem.nl/parkeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen