Veel acties voor Oekraïne. Meld jouw hulpactie aan!

Foto: fb Martine Bosman

Of het nou gaat om het inzamelen van spullen of het doneren van geld, overal in Gelderland komen mensen in actie voor het door oorlog getroffen Oekraïne, meldt Omroep Gelderland.

Een van Gelderlanders die in actie komt, is Erna Mecking uit Ulft. Volgens de ondernemer is er vraag naar voedsel zoals pasta, rijst, groenten in blik, koffie en thee. Ook luiers, pleisters en verband neemt ze aan. In de winkels Erna’s Boutique en Meckings’s Sportshop staat ook een pot waar mensen geld in kunnen doen.

Ook Martine Bosman uit Didam zamelt spullen in. De eerste lading is al naar de Poolse grens vertrokken. Kleding is inmiddels niet meer nodig. Lijsten van wat wel nodig is vind je op Martines Facebookpagina.

De 12-jarige Dieuwertje Pool uit Bennekom zamelt spullen in. De eerste vrachtwagen is al volgeladen en via Polen onderweg naar Oekraïne. In Apeldoorn zamelt stichting WHOE vooral verbandmateriaal in, maar ook dekens, handdoeken, paracetamol en dekbedden. Via het Nijmeegse #RoomforUkraine kun je een kamer beschikbaar stellen voor vluchtelingen.

Vul via deze link de gegevens van jouw actie voor Oekraïne in. Na het invullen verschijnt jouw actie op het kaartje van Gelderland onderaan de pagina.

Giro555 Actie

Giro555 organiseert maandag een speciale actie op radio en televisie waarbij geld wordt ingezameld voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het tv-programma Samen in Actie voor Oekraïne wordt van 20.30 uur tot 23.00 uur uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS6. Het programma wordt ondersteund door de dertien regionale omroepen in Nederland.

Tijdens de tv-actie kunnen mensen inbellen om geld te doneren. Er worden dan ook diverse acties onder de aandacht gebracht. De uitzending wordt gepresenteerd door Chantal Janzen en Rob Kemps. Ook Jeroen Pauw en Eva Jinek doen mee, zij ontvangen in de studio gasten aan tafel en schakelen met correspondenten in de regio.

Dionne Stax doet samen met Britt Dekker vanuit het landelijk actiecentrum van Giro555 in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid verslag van de actie. Hier worden telefoontjes opgenomen van mensen die willen doneren. Hila Noorzai volgt daarbij de ontwikkelingen op sociale media.

Wendy van Dijk doet ook mee aan de uitzending, maar haar precieze rol is volgens de organisatoren nog niet duidelijk. Eerder werd gemeld dat zij naar de Pools-Oekraïense grens zou gaan om ter plekke verslag te doen, maar daar kwam Giro555 later op terug.

Vanaf 06.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds wordt er al op publieke en commerciële radiostations actie gevoerd. Onder de noemer Radio555 presenteren dj’s van diverse stations vanuit Beeld en Geluid een speciale uitzending. Het gaat om een samenwerking tussen NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Qmusic, 100%NL, Radio 538, Radio10, Radio Veronica, SLAM! en Sublime. Het programma zal tegelijkertijd op alle deelnemende zenders worden uitgezonden.

Daarnaast werd bekend dat de opbrengst die culturele instellingen komend weekend ophalen met hun actie #hArtforUkraine tijdens de uitzending maandag officieel aan Giro555 wordt overhandigd. Diverse theaters, musea en dans- en muziekensembles hebben al gezegd mee te doen aan de actie door middel van benefietconcerten en het versieren van hun gebouwen met de Oekraïense vlag.

Bron: Omroep gld, en ANP

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen