Alle Sukkels Hebben Het Druk 3 april in première bij Focus

Foto: Cecile Bok Photography

ARNHEM – Op zondagavond 3 april gaat de film Alleen Sukkels Hebben Het Druk in première bij Focus Filmtheater. De film werd gemaakt door medewerkers bij 2Switch die een activeringstraject volgen en theatermakers Karlijn van Kruchten en Esther de Haas.

De film is een prachtig verslag van een bijzonder maakproces. En een goede gespreksstarter.

Hoe het begon: het project Iedereen Wordt Mens

In maart 2019 starten theatermakers Karlijn van Kruchten en Esther de Haas met vrijwilligerswerk bij De Voedselbank in Arnhem. Daar maakten zij kennis met hen die leven in of met een armoedesituatie. Ook gingen zij aan de slag bij Kringloopwinkel 2Switch waar zij werkten met mensen in een activeringstraject naar passend werk.

Theatervoorstelling werd film

Maanden werkten de theatermakers samen met enthousiaste medewerkers 2Switch en klanten bij De Voedselbank aan een theatervoorstelling. Die kwam er niet door de coronamaatregelen. Wel kwam er deze prachtige film met als decor de winkel en het magazijn van 2Switch in Arnhem. Vanuit deze veilige ruimte blikken de medewerkers van 2Switch en de theatermakers terug op hun gedeelde momenten van persoonlijke groei. Bovendien bespreken bij de heersende norm die zij niet altijd als stimulerend ervaren.

Eigenwaarde ontwikkelenFocus

Ronald Paping, wethouder armoedebeleid in Arnhem: “De aanpak van dit project is mét mensen en daarom waardevol. Armoede is een veelkoppig monster. Het gaat over te weinig inkomen en het niet hebben van werk. Maar ook het niet goed kunnen meedoen en onvoldoende je eigenwaarde kunnen ontwikkelen. En dat is precies waar dit project aan bij heeft gedragen. Door cultuur in te zetten als middel krijgen we enerzijds goed in beeld wat er bij mensen leeft, anderzijds worden zij geactiveerd om deel te nemen. Vaak is het: voor u, en zonder u. De aanpak van dit project is mét de mensen die in een moeilijke situatie zitten. Dat maakt het zo waardevol voor alle betrokkenen.”

Meer informatie

Meer over het project Iedereen Wordt Mens: Iedereen Wordt Mens & Alleen Sukkels Hebben Het Druk – Bureau Ruimtekoers of Focus Filmtheater.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen