Vogelschieten op Koningsdag in Velp

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Een eeuwenoude traditie, ooit begonnen op landgoed Biljoen, wordt voortgezet op de Velpse Koningsmarkt aan de Rozendaalselaan. Iedereen kan mee doen en Koning(in) worden.

Inschrijven kan ter plaatse op Koningsdag tussen 11.00 en 11.45 uur op het Gezondheidsplein aan de Rozendaalselaan, naast de apotheek.

Eervolle rijtoer

De eerste schoten op de houten vogel worden om 12.00 uur gelost door o.a. burgemeester Carol van Eert en de huidige kasteelheer van Biljoen, Marnix Heersink. Degenen die daarna de vleugels, kop of staart wegschieten, krijgen prijzen. Maar de grootste eer is natuurlijk voor degene die uiteindelijk de hele vogel van de stok schiet. Die wordt Koning(in) en krijgt de zware cape omgehangen waaraan tientallen zilveren schildjes hangen met de namen van eerdere Koningen. Vervolgens maakt de Koning(in) een rijtoer door Velp in een antieke koets met paarden.

In 1871 werd een Vogelschietvereniging opgericht door de heer Lüps, toen kasteelheer van Biljoen met de bijzondere naam LUPS = Leert Uiterst Precies Schieten. De laatste vereniging werd opgericht in 1935. De commissie Vogelschieten van Velp voor Oranje zet de traditie van die laatste vereniging voort. De heren Laagland en Wijlhuizen creëren al meer dan 50 jaar de houten vogel van vers hout, die ze vervolgens met oranje verf beschilderen.

www.velpvoororanje.nl

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen