Dodenherdenking op 4 mei in Velp

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Dit jaar organiseert het 4 Mei Comité Velp weer een traditionele Dodenherdenking op 4 mei bij het Herdenkingsmonument aan de Vijverlaan. Aangezien de kerk in de Parkstraat gesloten is, wordt het programma bij het monument uitgebreid met een toespraak.

De Vrijheidsvlam brandt, de klok luidt en er klinkt muziek. En iedereen kan meelopen in de Stille Tocht.

Bij het Herdenkingsmonument speelt Harmonie Unisono Velp vanaf 19.30 uur. Zodra de deelnemers aan de Stille Tocht zijn gearriveerd, leest een leerling van de Velpse basisschool Kameleon een zelfgemaakt gedicht voor, is er een toespraak en na de twee minuten stilte is de traditionele kranslegging en het defilé waarbij iedereen zelf meegenomen of uitgedeelde bloemen kan leggen bij het monument..

‘Ook de afgelopen jaren en weken tonen ons dat vrijheid niet vanzelfsprekend is’, zegt voorzitter Jaap Uijthof van het Velpse 4 Mei Comité. ‘Voor vrijheid moet je je inspannen, moed tonen en zelfs voor vechten. De doden die daarbij zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog herdenken we. Maar we staan ook stil bij de doden die daarna en ook nu vallen tijdens diverse oorlogen en vredesmissies.’

Spreker op deze avond is de heer Dion van den Berg die als beleidsadviseur werkzaam is bij vredesorganisatie PAX. Oudere Velpenaren zullen ook zijn grootouders kennen. Zij boden tijdens de Tweede Wereldoorlog 14 Joodse onderduikers een schuilplaats in hun woning op Jeruzalem 31 in Velp.

Voorafgaand aan de herdenking kan iedereen deelnemen aan de Stille Tocht. Deze vertrekt om 19.30 uur vanaf het bronzen beeldje voor de moedige mensen in WO2, in het plantsoen van Nieuw-Schoonoord aan de Hoofdstraat, hoek Hogeweg.

‘Iedereen is welkom om in de Stille Tocht’ mee te lopen’ zegt Uijthof. ‘Het is altijd een bijzonder moment om zwijgend achter de trommelaars aan te lopen die zachtjes roffelen op hun omfloerste drums.’ Het comité hoopt dat als vanouds veel volwassenen aanwezig zullen zijn, maar ook jongeren en kinderen.

Zie verhalen, foto’s en films op www.wo2velp.nl

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen