Programma Kamermuziekfestival ZOOM! 2022

Foto: Zoom! Kamermuziekfestival

REGIO – Van 2 t/m 6 juni wordt in de gemeenten Rheden, Rozendaal en Doesburg de achtste editie van het kamermuziekfestival ZOOM! gepresenteerd. Na twee ‘coronajaren’ waarin het festival zich met de nodige hindernissen staande wist te houden, is het evenement dit jaar weer terug op de oude ‘stek’; het eerste weekend van juni.

Met als artistiek motorblok het Ruysdael Kwartet is ook dit jaar weer een verrassend en veelzijdig programma in elkaar gezet. De onofficiële start is op 31 mei in de Ontmoetingskerk in Dieren. Daar laten de groepen 7 en 8 van vier basisscholen uit Dieren en Doesburg samen met het Ruysdael Kwartet het resultaat horen van een aantal viool- en cellolessen die zij kregen van de muziekdocenten Mirjam Mudde en Anneke Frankenberg.

Donderdag 2 juni is de officiële opening van het festival met een concert in de Dorpskerk in Rheden. De avond wordt geopend door schrijver en oud-politicus Jan Terlouw. Het concert is live te beluisteren op Radio 4. Het kwartet viert op die avond ook haar 25-jarig bestaan.

Vrijdag 3 juni is D-day: ‘Doesburg-dag’ met concertjes op vier verschillende locaties gecombineerd met een stadswandeling onder begeleiding van een gids. ’s Avonds is er een gratis toegankelijk openluchtconcert op het plein naast de Martinikerk. De Roaring Twenties staan muzikaal in de schijnwerpers met muziek van o.a. Kurt Weill en Ervin Schulhoff. Uiteraard is ook Bertolt Brecht van de partij.

Zaterdag 4 juni presenteren studenten van Codarts, de hogeschool voor de kunsten in Rotterdam, in de kerk in Rozendaal het resultaat van een aantal masterclasses die zij kregen van leden van het Ruysdael Kwartet. Zaterdagavond is het in de Grote Kerk in Velp tijd voor Beethoven, Schubert en Mozart in het programma Wiener Blut. Er wordt gemusiceerd door het Ruysdael kwartet en de Oostenrijkse violist Thomas Riebl.

Zondag 5 juni begint met een zonsopkomstconcert om 6.00 uur bij de bank op de Posbank. De zon is er dan al 37 minuten maar dat doet niets af aan Haydns strijkkwartet Sonnenaufgang gespeeld door het Ruysdael Kwartet. Diezelfde ochtend is het tijd voor een familieconcert in Openluchttheater De Pinkenberg in Velp met de voorstelling Circus Charms (spreek uit: garms) met in de hoofdrollen de broers Frank en René Groothof en een acht man sterk orkest onder leiding van de pianiste Pauline Post.

Het feestje wordt compleet met na afloop pannenkoeken, gebakken door wethouders van de festivalgemeentes. ’s Middags is kasteel Biljoen het decor voor de Revue de Cuisine. Een meet en greet voor de Vrienden van Zoom! en hun introducés. In de avond neemt het festival bezit van de boerderij van de familie Van der Weele in de Havikerwaard. Marche de Diable is de titel van een concert waarin twee grote Russische componisten centraal staan: Igor Stravinsky en Dmitri Shostakovich. Stravinsky componeerde l’Histoire du Soldat en Shostakovich zijn 3e strijkkwartet dat hijzelf rekende tot zijn beste stukken. L’Histoire wordt gespeeld door een elf man/vrouw sterke bezetting en van tekst voorzien door de acteur Pieter van Dijk.

Maandag 6 juni, 2e pinksterdag begint met Music for a While in de Dorpskerk in Rheden. Met het Ruysdael Kwartet, de sopraan Lara Marie Müller en de organist Pieter Dirksen, worden werken gespeeld van o.a. Händel en Henry Purcell. De middag is gereserveerd voor vier muzikale fietsroutes, waarvan twee in het bos, ‘weg van de snelweg’. Aansluitend wordt om 17.00 uur het festival afgesloten met een concert in de voormalige turnhal in Ellecom met muziek van Louise Farrenc, Edward Elgar en Saint-Saëns.

Op veel plaatsen in de drie gemeentes zijn gratis programmaboekjes verkrijgbaar.
Voor kaarten en meer informatie zie www.zoomfestival.nl Kaarten zijn ook te koop bij boekhandel Jansen & de Feijter in Velp en The Readshop in Dieren.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen