Geert Mak in Velp over Europa

Foto: Geert Mak

INGEZONDEN – Daar zat hij dan, op woensdag 18 mei 2022, te praten over zijn favoriete onderwerp: de ontwikkelingen in Europa. Aanleiding was het verschijnen van zijn boek Grote Verwachtingen in Europa 1999-2021.

De vragen van geschiedenisdocent Willem Huetink en van het publiek gaven Mak gelukkig aanleiding om ook ruimschoots in te gaan op de meest recente ontwikkelingen in Oekraïne en die in breder verband te plaatsen. De oorlog die Rusland daar is begonnen kan je niet los zien van de ineenstorting van het Sovjetrijk. Die beroofde Rusland van zijn beschermende schil van vazalstaten.

Hij durfde het ook aan om een kijkje in de toekomst te nemen. Oekraïne lid van de EU? Voorlopig niet; het land staat bekend als één van de meest corrupte. Maar een aspirant lidmaatschap is zeker een goed idee. Dat steekt het land een hart onder de riem, geeft het de gelegenheid met onze hulp orde op zaken te stellen en Poetin de gelegenheid aan het idee te wennen. Of dat laatste wat helpt is ongewis.

De kans op een compromis tussen Rusland en Oekraïne acht Mak aanzienlijk verkleind door de aanvraag van het lidmaatschap van de NAVO door Zweden en Finland. Was dat niet gebeurd dan had je kunnen denken aan een neutrale status van de drie landen.

De Euro noemt Mak een wrakke boel omdat de invoering ervan niet gevolgd is door politieke eenwording. Door het verschil in economische slagkracht van de noordelijke – en de zuidelijke staten, ontstaan fricties die de Europese Centrale Bank moet oplossen, wat niet de bedoeling is. Niettemin is er hoop. Onder druk zijn de EU landen bereid een deel van hun soevereiniteit op te geven. Daardoor kon de Europese Commissie de gezamenlijke inkoop van Coronavaccins organiseren en zo een goede prijs bedingen.

Hij gaf het plan van Macron een goede kans: creëer en romp van EU landen met een sterke economie met een flexibele schil eromheen. Dat zou Groot Brittannië en Oekraïne ook de kans om (weer) mee te doen.

En God is niet uit Jorwerd verdwenen. Mak raad de Haagse ambtenarij aan een tijd rond te kijken in het dorp om te ervaren hoe een hechte samenleving in elkaar steekt. Het zou de kwaliteit van het de wetgeving ten goede komen. Tijdens de Corona pandemie is dat nodig gebleken. Hij wijt het kwaliteitsgebrek onder andere aan het roulatiesysteem, waardoor vooral topambtenaren iedere vier jaar verkassen. Daardoor weten ze nauwelijks waar het op de departementen om draait en worden ze niet geconfronteerd met het resultaat van hun werk.

De avond werd georganiseerd door Walter Jansen van boekhandel Jansen & de Feijter.

Ingezonden door: Tom Couwenhoven

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen