Boeiende lezingen over de geschiedenis en de bewoners van Kasteel Middachten

Foto: Middachten

DE STEEG – Op vier zondagen in augustus organiseert Middachten een serie interessante lezingen. Deze serie gaat over de geschiedenis en bewoners van het kasteel in de 17e eeuw. Aansluitend is er de mogelijkheid om het kasteel en de tuinen te bezoeken. Tickets zijn via middachten.nl te krijgen.

7 augustus Een toer paerels van vier om de hals

(Suzanne van Leeuwen, conservator sieraden van het Rijksmuseum Amsterdam neemt u mee langs diverse 17de eeuwse portretten waarop sieraden zijn afgebeeld)

De collectie portretschilderijen van Middachten is illustratief voor de geschiedenis van het Nederlandse sieraad. Wat voor sieraden zien we afgebeeld op de mans- en vrouwenportretten? Kunnen we iets zeggen over de betekenis en de functie? In deze lezing zullen een aantal portretten van Middachten in een historische context geplaatst worden door een vergelijking te maken met andere museale collecties, archiefmateriaal en de enkele originele 17e-eeuwse juwelen uit de Collectie Nederland.

14 augustus Katholiek in de Republiek

(Juriste en historica Caroline Lenarduzzi gaat dieper in op het onderwerp: Katholiek in de Republiek)

Ursula Philippota van Raesfelt werd door haar moeder katholiek opgevoed. Bij haar huwelijk met de gereformeerde Godard van Reede-Ginkel moest zij beloven dat ze hun kinderen protestant zou opvoeden. Haar hele leven bleef Philippota echter haar katholieke geloof trouw. Deze lezing belicht hoe Noord-Nederlandse katholieken, zoals Philippota, op inventieve wijze hun geloof en cultuur levend hielden, zowel in de privésfeer als in het publieke domein.

21 augustus Godard van Reede, een man met vele rollen

(Door Renger de Bruin (senior-onderzoeker bij het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit van Utrecht))

Godard van Reede-Ginkel (1644-1703) stamde uit het machtigste adelsgeslacht in Utrecht, maar die machtspositie was betrekkelijk nieuw. Godards huwelijk met Ursula Philipotta van Raesfelt opende perspectieven in Gelderland. Zijn vader Godard Adriaan van Reede van Amerongen opereerde internationaal als diplomaat. Zelf doorliep Ginkel een militaire loopbaan, met als grootste succes de onderwerping van Ierland in 1690-1691. Tot de vele eerbewijzen en nevenfuncties die Ginkel ontving, behoorde de prestigieuze functie van landcommandeur van de Ridderlijke Duitsche Orde Balije van Utrecht. In de lezing gaat het over Godards talrijke rollen: als militair, politicus, netwerker, bouwheer, echtgenoot en vader.

28 augustus De biografie van Ursula Philippota van Raesfelt (1643-1721)

(Door kunsthistorica Hélène Bremer)

Aan de hand van de recent verschenen biografie De eigenzinnige erfdochter van Middachten, geschreven door Hermine Manschot-Tijdink, gaat deze lezing dieper in op de persoon Ursula Philippota van Raesfelt. Net als in het boek komt niet alleen haar leven, maar tegelijkertijd bijna een eeuw vaderlandse geschiedenis voorbij

Praktische informatie

  • Locatie is squashhal Middachten. Voor de route is het navigatieadvies: Smidsallee, 6994 BJ  De Steeg.
  • Openbaar vervoer: NS Dieren of Rheden; Buslijn 43.
  • Aanvang lezingen: 13.30 uur met aansluitend een mogelijkheid voor bezoek aan kasteel / tuinen.
  • Kosten € 17,50 per lezing inclusief entree voor het kasteel en  de tuinen.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen