Start geschiedenisproject scholen 200 jaar Koninkrijk- Ontzet Veluwezoom

DE STEEG – Woensdagmiddag 4 september wees bij kasteel Middachten niets erop wat er die middag zou gaan plaatsvinden. Het was er uitgestorven en vanwege een ophanden zijnde renovatie van de woningen van de gravin lagen er zelfs steigerbalken en bijbehorende materialen…..

In het onderhuis van het kasteel zou een officiële bijeenkomst zijn voor genodigden: leerkrachten van 17 basisscholen uit de dorpen van de gemeente Rheden en de plaatsen Arnhem, Doesburg , Brummen en Lochem. Dit voor de aftrap van het grootse geschiedenisproject: Het Ontzet van de Veluwezoom 1813 – 2013, 200 jaar Koninkrijk,  met daarbij het naspelen van de veldslag in het gebied tussen Arnhem en Brummen. Voor de scholen in het genoemde gebied de kans om eens echt met geschiedenisles bezig te gaan. Vanmiddag zaten de dames en heren leerkrachten zelf in de klas.
Inchecken in stijl
Nee, geen receptioniste of bediende ontving de deelnemers. Het was de Sergeant-Majoor van het leger himself bij wie men zich diende te melden. Hij overhandigde aan ruim dertig leerkrachten, een programma map en een badge met daaraan de Nederlandse driekleur. 
oanfk1394co3cbia0gxvioh4k
Inchecken
Het programma
Voorzitter van de Stichting Gelderse Geschiedenis, Marian Haarlo, opende met een woord van welkom en uitleg van het gehele gebeuren voor de middag. Ook werd uiteengezet hoe het lesmateriaal is opgebouwd en wat er allemaal mogelijk is. Het is zelfs zo, dat de kinderen straks geschiedenisles krijgen (in eigen school) van een historisch personage. Deze personen zullen met de kinderen in gesprek gaan. Het blijkt dat kinderen dan echt ook alles willen weten, zelfs wat de personages onder het uniform of historisch kostuum dragen.
Ik in 1813
Voor de kinderen is een wedstrijd uitgeschreven met als titel: Ik in 1813. Zij krijgen helemaal de vrije hand: wat de kinderen ook maar bedenken: een film, een verhaal, een bouwwerk, een fotoreportage, ze mogen het allemaal inzenden. De werken worden, na te zijn onderworpen aan een jury met onder meer de Graaf van Middachten zelf, na afloop tentoongesteld in het gemeentehuis van Rheden.
n618kxxguwz863n87g7bgkghw
Programma
Meet & Greet
De deelnemende scholen worden op vrijdag 30 november verwacht op landgoed Rhederoord in De Steeg. Het kampement voor de veldslag wordt dan opgebouwd en er zal een heuse Meet & Greet plaatsvinden: de kinderen ontmoeten de re-enactors c.q. spelende historisch personages live, mogen hen vragen stellen én een exclusief kijkje achter de schermen nemen!
Film
De inleidster werd opgevolgd door Martijn van Eijk die wat dieper inging op de gebeurtenissen zoals zich die 200 jaar geleden in deze omgeving afspeelden. Er werd een promotiefilm vertoond die  diepe indruk maakte op alle aanwezigen. Men was er stil van!
ax74rm6zhqa0oeeyedosayb6e
Eerste lesmap
Eerste lesmap en exercitie 
Wethouder van cultuur van de gemeente Rheden, Ron König, overhandigde na een inleidend woord de eerste lesmap. Deze mappen zijn er als papieren uitgave, maar ook als bestand om direct te gebruiken op het digitale schoolbord. Na het uitreiken van de lesmappen werd een ieder door de Sergeant-Majoor gesommeerd zich naar het voorplein te begeven om ‘onder de wapenen’ te gaan. Alle aanwezigen kregen een oefening  in het presenteren van het wapen en in het gezamenlijk en gelijktijdig marcheren. Ook de wethouder deed mee! Eén van de aanwezige hofdames, liet haar goedkeuring blijken.
Finale
Via projecten in de regio en ‘live’-personages van 200 jaar geleden wordt toegewerkt naar de finale op 30 november en 1 december: ‘200 jaar Koninkrijk – Het ontzet van Veluwezoom 1813’. Rheden Nieuws volgt de ontwikkelingen en deelt het nieuws, de informatie en de historie in samenwerking met Stichting Gelderse Geschiedenis. Alle gepubliceerde berichten worden verzameld in het dossier ‘200 jaar Koninkrijk – Het ontzet van Veluwezoom 1813’, zie link onder dit bericht.
Klik HIER voor een fotoreportage van deze middag. Bijdrage en foto’s: Peter de Waard.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

k7y7tq4tsu7fppw48qrezn99g
Exercitie
mdh59fvzajo6249xbxaa1oeet
Goedkeuring

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen