Open tuinen in Eerbeek en Loenen

REGIO – Alweer voor de 4e keer dit jaar zijn de tuinen van “Klavertje vijf” in Eerbeek en Loenen opengesteld en wel op zaterdag 30 en zondag 31 augustus van 12.00 tot 17.00 uur. 

Ditmaal staat de tuin B&N aan de Beekbergerweg 21 te Loenen in de schijnwerpers. De inmiddels landelijk bekende landschaps- beeldentuin van een kleine 6000 m2 wordt door zeer veel mensen om twee redenen bewondert.
Allereerst is daar “gewoon” de tuin, met recht een landschapstuin. Men probeert de tuin zoveel mogelijk in het omringende landschap op te laten gaan. Een wel heel simpele eerste stap is geweest het weghalen van alle hekken. Bijkomend voordeel is geweest dat veel van het aangrenzende land beheerd wordt door Natuurmonumenten. In samenspraak is er nu een mooie natuurlijke overgang ontstaan tussen akkerland, grasland en tuin.  
s1vus1eyou16aw600kumyezl6
Een stuk van de tuin wordt ook natuurlijk beheerd. Wat inhoudt dat er alleen 1 a 2 keer per jaar wordt gemaaid en het maaisel wordt afgevoerd. Verder mag het zijn gang gaan wat na ongeveer 18 jaar resulteert in een begroeiing van vele grassoorten en een langzaam opgang komende wilde bloemen en planten groei. Een simpel gemaaid slingerpaadje maakt het toegankelijk.
Ook de rest van de tuin heeft een natuurlijke maar tevens zeer gevarieerde begroeiing van hoofdzakelijk vaste planten, heesters en uiteraard bomen. Als u uw best doet kunt u ca 3500 variëteiten aantreffen. Een natuurlijk aandoende vijverpartij completeert het geheel.
vcg8nmum596oxwxeab5hefhu8
De tuin wordt tevens regelmatig bezocht door ree, das, marter, eekhoorn etc. Door de ligging op de grens van bos en weide is de vogel variëteit groot en is het een thuis voor de ringslang en hazelworm. 
Door de indeling en zichtlijnen wordt de tuin door veel mensen veel groter geschat. Tevens vindt men de tuin het gehele jaar door een bezoek meer dan waard. Het hoogtepunt van de bloei ligt zo rond de maand juni. Vanaf de maand september tot het volgend voorjaar zijn het vooral de grassen die de aandacht vragen maar u zult zekere ook nog bloeiende planten aantreffen.
Een tweede doel van een bezoek is voor velen de aanwezigheid van ca 300 unieke handgemaakte tuinbeelden van steen. In een natuurlijke setting zult u verrast worden door de grote diversiteit die u aantreft. Ook vele ijzeren objecten zijn te bewonderen evenals vele andere objecten in steen of hout.
Op zondag 31 augustus kunt u ook beeldhouwers aan het werk zien.
Voor een voorproefje kijkt u alvast op www.bany.nl anders graag tot ziens!
x8hojp0jqv531j5adlqwy1frb
Adressen van de overige tuinen 
  • Natuurtuin Harmanahof aan de Loener Schepersweg te Loenen. Een tuin met verschillende biotopen: moeras, poel, schraal grasland, puinheuvel en bosrand. (www.natuurtuinharmanahof.nl).
  • Pari-daeza, Eerbeekseweg 93, te Loenen. Een 3000 m2 tuin met mediterrane sfeer en verschillende tuinkamers, oranjerieplanten. (www.pari-daeza-nl). 
  •  De Achterhof aan de Reuweg 33 te Loenen is een tuin van 1250 m2 met een zeer grote variatie aan planten. (www.tuin-de-achterhof.nl).
  • Tuin van de familie Makel, Ch. van Bourbonlaan 24, te Eerbeek. De tuin beslaat 2500m2, ligt op een natuurlijke heuvel met fraaie vijvers. Een liefhebberstuin. (www.bloebelenbellis.nl).
vcotkdjoqf0er8rmr5h95qgjh
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen