Dag van Respect 2011 op 3000 scholen

Foto:

NEDERLAND – Donderdag 10 november a.s. wordt de Dag van Respect gehouden. Dit jaar doen er 3000 scholen mee. Nog nooit was het aantal deelnemers zo hoog. De meeste activiteiten zullen plaatsvinden in de Randstad, maar ook in de regio Veluwezoom besteden scholen er aandacht aan. 

NEDERLAND – Donderdag 10 november a.s. wordt de Dag van Respect gehouden. Dit jaar doen er 3000 scholen mee. Nog nooit was het aantal deelnemers zo hoog. De meeste activiteiten zullen plaatsvinden in de Randstad, maar ook in de regio Veluwezoom besteden scholen er aandacht aan. 

Op de scholen die meedoen werken de leerlingen van groep 7 en 8 met het thema van dit jaar ‘respect begint bij respect voor jezelf’. Een zeer actueel thema, wat niet alleen blijkt door het aantal deelnemende scholen maar ook door het aantal ‘prominente’ gastdocenten. Burgemeester Van der Laan geeft een gastles op de Amsterdamse Nicolaas Maesschool en krijgt daarbij de ‘Charter van Respect’ uitgereikt. Wethouder Andrée van Es en Rabbijn Soetendorp wonen een gastles bij op de Vreedzame school OBS de Poolster Amsterdam. Ook Boris van der Ham, Fred Teeven, Stef Blok, Ahmed Marcouch, Frits Barend en Angela Groothuizen geven gastlessen op diverse scholen.

 

Amsterdam en Rotterdam zijn dit jaar de ‘Steden van Respect’ . In deze steden wordt het publiek bij ‘Respect’ betrokken. Zo zullen mensen op straat in Rotterdam worden verrast door een uitvoering van 150 leerlingen van De Theater havo/vwo van Hofplein Rotterdam en Beatrixschool – Pendrecht op het Binnenwegplein. Deze ‘flashmob’ wordt muzikaal begeleid door de bekende jazz en soulzanger Vincent Vilouca. Hij heeft speciaal voor de Dag van Respect ‘In Bloei’ opgenomen; een ‘respectlied’ dat op 10 november wordt gereleased via de diverse radiostations en de deelnemende scholen.

 

Over de Dag van respect
Na de moord op Theo van Gogh, gevolgd door een brandstichting op een Islamitische school, besloot Rabbijn Awraham Soetendorp dat er ‘iets’ moest gebeuren. Hij zocht contact met maatschappelijke organisaties en zo is in samenwerking met de ministeries van Economische Zaken, Vreemdelingenzaken, Justitie en Financiën de Dag van Respect ontstaan.
Zes jaar later is de roep om meer respect in de samenleving nog steeds actueel. Stichting Dag van Respect wil bijdragen aan een leefklimaat waar het begrip respect weer de plaats krijgt die het verdient. Via dialoog wil de stichting schoolgaande jongeren na laten denken over wat respect voor hen betekent: voor zichzelf, voor elkaar en voor hun omgeving. Door de vorm en door betrokken Nederlanders gastlessen te laten geven, hoopt de stichting te bereiken dat jongeren zich met deze ‘helden’ identificeren. Omdat het ‘vet-cool’ is om respectvol te zijn.

Het nummer ‘In Bloei’ is onder embargo, reeds te beluisteren op www.dagvanrespect.org.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen