Wereldwinkels zetten Divine Chocolate in de kijker!

Foto: Wereldwinkel

REGIO – Chocoladeproducent Divine maakt fair trade chocolade met cacao en cacaoboter uit Ghana. Cacaoboeren aldaar hebben zich verenigd in een coöperatie met de naam Kuapa Kokoo.

Meer dan 48.000 Ghanese boeren zijn inmiddels lid van deze coöperatie, 30% van de leden is vrouw! De cacaoboeren zijn voor 45% eigenaar van de chocoladeproducent Divine en delen daardoor in de winst die gemaakt wordt met het veredelde product.

De verpakking van de Divine chocolade en cacaoproducten draagt versieringen uit de Ghanese cultuur, ‘adinkra’s’. De cacaoboeren zijn trots op hun bedrijf en willen op deze manier ons iets laten zien van hun Ghanese wortels en cultuur.

De zeven Wereldwinkels in de regio zetten producten van Divine Chocolate van 23 maart tot en met 4 april extra in de kijker. It’s chocolate time.

Fair trade met een dikke plus
Fair trade chocolade is inmiddels een bekend product in winkels in Nederland. Veel chocolade is, ten minste voor een deel van de grondstof, fair trade. Max Havelaar heeft daarvoor baanbrekend werk verricht. Kan fair trade nog beter?

Meer Fair Trade?
Kan de inhoud van fair trade worden vergroot? Ja, vinden de zeven Wereldwinkels in de regio (Velp, Rheden, Dieren, Beekbergen, Eerbeek, Brummen en Doesburg). Met Divine Chocolate laten zij dat zien.

Alle ingrediënten Fair Trade
Deze producten worden uitsluitend met fair trade cacaobonen bereid, dat is al een eerste verschil. Daarnaast zijn de suiker, de vanille, de amandelen en bijvoorbeeld de kokos ook fair trade. Andere ingrediënten zijn meestal niet als fair trade beschikbaar, melkpoeder bijvoorbeeld. Zodra een ingrediënt wel fair trade beschikbaar is, gaat Divine het ook gebruiken. Zo groeit het aandeel fair trade in het chocolade product.

De veredeling
De grootste toegevoegde waarde zit altijd in de veredeling van de grondstoffen. Meestal hebben de cacaoboeren daar geen enkel voordeel van. Bij Divine is ook dat anders. De Ghanese cacaoboeren zijn voor 45% eigenaar van de onderneming Divine Chocolate en bezetten ook zetels in het bestuur van de onderneming. Uniek in de wereld van chocolade. Zo profiteren zij direct van de winst die gemaakt wordt met het veredelen van hun grondstof. Dat mag je gerust ‘fair trade met een dikke plus’ noemen.

Deelname van vrouwen bevorderen
Ruim 30% van de leden van de coöperatie Kuapa Kokoo is vrouw. In alle raden en commissies van de organisatie is een minimaal aantal vrouwen verplicht gesteld om zo de invloed en participatie van vrouwen in de hele organisatie te vergroten. Kuapa Kokoo organiseert workshops en seminars voor vrouwen over vele onderwerpen, o.a. voeding, hiv/aids, kredietfaciliteiten. De vrouwen van de cacaoboeren worden door de organisatie ook gestimuleerd om, naast cacao, andere inkomstenbronnen te verwerven. Het maakt de vrouwen minder afhankelijk van hun echtgenoot en het levert inkomsten op in de tijd tussen de twee cacao-oogsten in het jaar.
Kuapa Kokoo betekent ‘goed boeren’. Het motto van Kuapa Kokoo is: ‘pa pa paa’ en dat staat, in de lokale Twi taal, voor ‘het beste van het beste’.

Fair trade toeslag
De boeren van Kuapa Kokoo ontvangen een goede en gegarandeerde prijs voor hun cacaobonen en jaarlijks een bonus, afhankelijk van de hoogte van de opbrengst. Hierdoor zijn zij niet langer afhankelijk van de grillen van de grondstofmarkt. Dorpsgemeenschappen die het bijzonder goed doen worden extra beloond, in natura, met bedrijfsmiddelen die door het hele dorp gebruikt kunnen worden.
De organisatie koopt ook in het groot landbouwwerktuigen in. Het geld dat hiermee bespaard wordt komt ten goede aan de cacaoboeren.

Naast de eerlijke prijs is er een fair trade toeslag van ongeveer 10%. Deze toeslag wordt door de coöperatie geïnvesteerd in projecten voor de dorpsgemeenschappen. Hierdoor verbeteren de leefomstandigheden van de boeren en hun families. Voorbeelden van projecten zijn: het bouwen en verbeteren van drinkwatervoorzieningen; opzetten en verbeteren van gezondheidszorg (klinieken, sanitaire voorzieningen, educatie over hygiëne); onderwijs (basisscholen), voorlichting over nieuwe en betere landbouwmethoden en omgaan met geld; sommige boeren krijgen training in management en leiderschap.

23 maart tot en met 4 april: It’s chocolate time
De Wereldwinkels in Velp, Rheden, Dieren, Beekbergen, Eerbeek, Brummen en Doesburg brengen de producten van Divine Chocolate de 2 weken voor Pasen extra onder de aandacht. Bij aankoop van een Divine product maak je, per winkel, kans op een verrassend pakket Divine chocolade en cacaoproducten. It’s chocolate time.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden