‘De Warme Does’ speelt Harold Pinter

Foto: Toneelgroep De Warme Does

DIEREN/ELLECOM/DOESBURG – Toneelgroep ‘De Warme Does’ speelt van mei tot en met juni onder regie van Nanny Cijs drie éénakters van de Britse toneelschrijver Harold Pinter: ‘Een soort Alaska’ (gebaseerd op het beroemde Awakenings van Oliver Sacks), ‘Victoria Station’ en ‘Eén om het af te leren’.

In elk stuk proberen twee tot elkaar veroordeelde mensen een vruchtbare communicatie op gang te houden. Ze moeten wel, om erachter te komen waar ze zijn en bovenal: wie ze zijn. Zoals altijd bij Pinter gaat het over de desintegratie van de maatschappij en van het individu. Spannend, ontroerend en soms absurdistisch toneel.

De stukken worden opgevoerd op drie schitterende locaties:

  • Zondag 26 april – Schweer bey der Beckehof, Dieren
  • Zondag 17 mei – Landgoed Avegoor, Ellecom
  • Zondag 7 juni – Het Arsenaal 1309, Doesburg

Alle voorstellingen beginnen om 14.30 uur. Vrij entree.

Over Warme Does:

Harold Pinter
Deze Britse toneelschrijver en -regisseur werd op 10 oktober 1930 geboren in Londen. Hij begon als acteur en speelde in stukken van o.a. Beckett en Ionesco, door wie hij in zijn werk duidelijk is beïnvloed. In 1957 debuteerde hij als toneelschrijver met de eenakters The Room en The Dumb Waiter. The birthday party, waarin hij ook zelf een rol vervulde, was zijn eerste avondvullende
stuk.

Pinter is een van de belangrijkste auteurs van absurd toneel. Desintegratie van de maatschappij of van het individu geldt als zijn hoofdthema. Vrijwel al zijn personages lijden aan een gebrek aan
communicatievermogen, lijken zelfs iedere communicatie te ontwijken, omdat de ander steeds als bedreiging wordt gezien. Pinter schreef voorts enkele filmscenario’s. Vanavond kunt u kijken naar drie eenakters van hem.

Een soort Alaska
Na 29 jaar ontwaakt een vrouw uit haar coma. Hoe ondergaat zij haar terugkomst in de ‘normale’ wereld? Waar bevond zij zich al die jaren van ‘afwezigheid’? Hoe zag dat landschap, dat schemergebied tussen leven en dood, eruit? Als ‘een soort Alaska’ misschien?

Victoria Station
Een taxicentrale ergens in Londen. Een taxichauffeur die weigert een
opdracht uit te voeren. Het is nacht. Er ontstaat een verbaal gevecht tussen de baas van de centrale en de chauffeur. Een gevecht op het scherp van de snede.

Om het af te leren
‘Macht en machteloosheid’. Een terugkerend thema in de stukken van Pinter. Onder het genot van een borrel verhoort een potentaat zijn slachtoffers. Een gruwelijk maar pakkend verhaal, waarin Pinter ons confronteert met de zwarte kant van de menselijke ziel.

Spelers:
Allard Geerdes, Bas van Dillen, Erik Eijrond, Gigi Laméris, Gerard Kreeft, Han Kranenburg, Ineke van der Woude, Lies Halfwerk, Mieke Bisterbosch, Mieke Wijnakker, Simon van Ommen, Truike Kranenburg

Regie:
Nanny Cijs,

Informatie:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen