Gemeentelijke Dodenherdenking 2015 op het Rozenbos in Rheden

Foto: rheden.nieuws.nl, Wouter Rijnbende

RHEDEN – Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van haar Duitse bezetters! Als inwoners van onze gemeente herdenken ook wij dat vrijheid heel bijzonder is.

Op 4 mei staan wij uiteraard samen met onze kinderen weer stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog die hier in Rheden en in heel Nederland vielen.

Ook dit jaar leveren diverse inwoners van onze gemeente een bijdrage aan deze plechtigheid. Burgemeester Petra van Wingerden-Boers en een aantal wethouders zijn daar wederom bij aanwezig. Tevens treedt het Rhedens Fanfare Corps op, evenals het Dierens Mannenkoor. Irma de Vries blaast op trompet “de Taptoe”, het eresaluut aan de doden.

De Scoutinggroep “de Rhedense Pioniers”is zoals ieder jaar behulpzaam. Er zijn 2 Stille Tochten. Vanuit de Steeg start men vanaf de ingang Rhederoord/Parkweg en de tocht vanuit Rheden begint bij de muziektent/Veerweg. Beiden starten om 19.25 uur.

De declamatie wordt dit jaar verzorgd door mevrouw Riet Spanbroek-Reinders uit Dieren. De eerste krans, namens het Comité 4 en 5 mei zal worden gelegd door de heer en mevrouw Zewald. Destijds waren broer en zus geëvacueerd in Rheden.

Namens de gemeente wordt een krans gelegd door burgemeester Petra van Wingerden-Boers en Wethouder mevrouw Nicole Olland. Diverse organisaties uit de gemeente Rheden leggen daarna kransen en bloemen.

Tijdens de plechtigheid treedt het Dierens Mannenkoor op en speelt het Rhedens Fanfare Corps koraalmuziek. Na de kranslegging houdt burgemeester Petra van Wingerden een toespraak. De plechtigheid wordt afgesloten met een defilé langs het monument.

Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat als een rode draad door alle activiteiten loopt, voor 2015 is dat: “Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst”!

Memorandum:

“Wij herdenken allen, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.”

De volgende boeken zijn uitgekomen over de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Rheden:

  • “Verborgen in Velp”door Gety Hengeveld
  • “Oorlog aan de Veluwezoom” door Wencel Maresch
  • “Herinneringen aan de bevrijding van Rheden” door Hans Rijnbende en Wim van Giessen.

Deze boeken zijn nog te koop in de boekhandels in Velp, Rheden en Dieren.

Meer gegevens en informatie over de Tweede Wereldoorlog in Rheden kan men vinden op de website: www.rheden4en5meicomite.nl en op facebook.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen