Rheden eet smakelijk van de BBQ en kijkt BBC

Foto: Rheden eet smakelijk

Barbecueën, het kan weer dit weekend. BBQ is een vreemde afkorting in het Nederlands. Je schrijft het toch duidelijk met een ‘c’ en niet met een ‘q’. BBC is natuurlijk de Britse omroep die zijn die mooie thrillers maakt. BBQ klopt wel met de uitspraak van barbecue.

Op Haïti maakten Arawak-indianen vlees klaar boven barabicu (heilig vuurbed), in Midden-Amerika in het Spaans overgenomen als barbacoa dat in het Engels barbecue werd.

Jan Wolkers in Turks Fruit beschreef de BBQ als volgt “… Daarom liep iedereen in de tuin met tranen in zijn ogen van de rook en de stank … en met zo’n lappie vlees in zijn hand dat aan de ene kant op een halfverteerde rubber schoenzool leek terwijl aan de andere kant het bloed zich mengde met de paarse drukinkt van het keuringsstempel. Haar vader keek het vanuit zijn luie stoel op het bordes … en zei tegen mij op rijm: ‘Laat die maar lekker met wat lappies knoeien, ’t Is toch zo’n leuke sport dat barbecuen.’ Maar die taaie stukken waar je een mond als een schoorsteenveger van kreeg verdwenen steeds met een steelse snelle zwaai tussen de petunia’s en de lavendel in de border, waar een duitse staander van een van de aanwezigen er grommend mee afrekende.”

Zo kun je barbecueën, het kan heel vet met makkelijke sausjes uit een flesje. Het kan ook heel smakelijk door het vlees te marineren, op te dienen met een frisse salade en zelf de sausjes te maken.

Dit is een complete maaltijd: (graag een dag vooraf in de marinade. ‘Gewone’ biefstuk mag ook), gepofte aardappels met kruidenboter en tomatensalade. Het zijn heerlijke recepten van Jeroen Meus. Hier staat een leuke variant op de maiskolf.

Ook een nagerecht kan van de BBQ komen, zoals banaan met chocolade of marshmallows aan een stokje voor de jonge kinderen of sinaasappelbrownies voor de hele grote kinderen

Tot slot nog wat over de sauzen. Calvé vertelt waar hun sauzen van gemaakt worden.

  • Hamburgersaus: plantaardige olie, azijn en vrije-uitloopeieren,
  • Knoflooksaus: plantaardige olie, azijn en vrije-uitloopeieren,
  • Whisky cocktailsaus: plantaardige olie, azijn en vrije-uitloopeieren.

Beetje flauw: Je kunt doorklikken voor iets meer details, blijft dat er in knoflooksaus 4% knoflook zit en in whiskysaus 0,5% whisky. De knoflooksaus zit in een flesje van 250 ml, saus is zwaarder dan water dus laten we zeggen dat het 300 gram weegt, dan zijn het 3 teentjes knoflook. Whisky zit in een 320 ml flesje, whisky is lichter dan water (ooit een ijsklontje zien drijven in je glas?) maar dat doet er niet toe. Want 0,5% is iets meer dan een ¼ theelepel. Als Oom Agent je aanhoudt en je hangt als je geblazen hebt, kun je Calvé daar niet de schuld van geven. Evenmin komt de smaak van de saus niet van whisky of knoflook.

Daarom een recept voor BBQ-saus, whiskysaus en knoflooksaus. Het leuke is dat je de ingrediënten naar eigen smaak kunt aanpassen of zelfs andere kunt toevoegen.

In Frankrijk wordt rond elf uur de barbecue ontstoken en ongeveer om 12.30 zijn de kooltjes uit en heet. Doel is niet om heel veel vlees in korte tijd klaar te branden, maar om het gemarineerde vlees met alle rust te laten garen. Daarnaast eet je wat fruit en salade.

Dit weekend zijn er helaas geen BBC-thrillers op de Nederlandse TV, dus alle tijd om te BBQ-en.

Rheden: eet smakelijk!

(Op dit bericht rusten auteursrechten)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden