COLUMN: Hoe doe jij dat? De kunst van het inspiratie krijgen

Foto: Ondernemersteam Gelderland

De kunst van het inspiratie krijgen. Hmmm… hoor ik u denken. Is dat een kunst? JA! Zeg ik vanuit het diepst van mijn hart. Het is een kunst. Ik zal u uitleggen waarom.

Kunst hoort bij kunstenaars…. toch?
Ja, ook. En bij u en ik, bij iedereen. Het gaat ook hier weer – zoals bij veel andere aangelegenheden – om de kunst van het toelaten. Wij denken vaak dat inspiratie iets is dat alleen maar voorkomt bij schrijvers, kunstschilders, modeontwerpers, John de Mol en alle andere succesvolle mensen. Zij die succesvol zijn op ieder denkbaar gebied, dat beperkt zich niet alleen tot kunstenaars. Met opzet betrek ik bij mijn verhaal ook succesvolle mensen.

De kunst van het toelaten
Misschien hebt u al eerder te maken gehad met inspiratie, maar het niet als zodanig herkend.

Bijvoorbeeld: u zit in de zon van uw vrije tijd te genieten en in gedachten ziet u uw tuin en voor uw geestesoog ziet u in een kort moment exact hoe u uw tuin zou willen hebben.
Een zitje aan die kant, een schaduwpartij achterin, een bloemrijk gedeelte aan de rechterkant en in die ongezellige hoek zou een speeltoestel zo leuk zijn voor de kinderen.
Dat beeld nu, noem ik inspiratie. Wat doet u met dat beeld? De eerste beweging in uw systeem gaat naar uw hoofd, uw hersenen. Wanneer u dàt toelaat, gaat u alle obstakels direct zien: hoe pak ik dat aan, is het niet te duur, daar heb ik geen tijd voor, etc.

Voor u het weet is het idee afgeschoten. Het is dus belangrijk om bij dat mijmeren te blijven en niet in uw hoofd te gaan zitten. Kijk dan eens wat voor mooie ideeën er kunnen ontstaan. Nou wil ik niet zeggen dat u iedere ingeving moet volgen (tenzij het kan). Het is wel van belang om zo’n idee waar te nemen, wanneer deze ingeving strookt met een hoger doel dat u zich hebt gesteld.

Bijvoorbeeld: ondernemer worden.
Dit is niet iets dat in korte tijd wordt besloten, vaak suddert het idee al geruime tijd. Doordat menige ingeving in de kiem wordt gesmoord, komt het er niet van. Zie daar het verschil met succesvolle mensen. Deze besteden kwaliteitstijd aan het mijmeren, ontspannen, ontmoetingen met gelijkgestemden, ruimte makend voor het sociale verkeer. Zij weten dat zij daardoor ruimschoots de mogelijkheid krijgen om…. Inspiratie op te doen! Met andere woorden: tijd besteden vanuit de ruimte van je hart. Dan heb je geen last van obstakels, maar laat je je gedachten de vrije loop, dan komen er de mooiste ideeën uit voort.

Krijgen versus doen…
Eerder had ik het over ‘krijgen’, nu heb ik het over ‘doen’ – hoe zit het nu precies?
Wanneer je ruimte maakt voor kwaliteitstijd waarin je leeft vanuit je hart, dan ontstaat en een weldadige ruimte voor het ontvangen van inspiratie. Soms gebeurt het ook zo maar, tijdens een routine bezigheid, je gedachten dwalen af en dan kom je soms letterlijk in een andere ruimte terecht. Let op: niet tijdens het autorijden!

Dan gebeurt het dus dat je inspiratie krijgt, zo maar, zonder iets te bedenken! Doen is het belangrijkste werkwoord dat ondernemende en ook succesvolle mensen kennen.

Wanneer je dan dergelijk mooie ideeën en plannen krijgt, laat het eens weten of kom eens sparren met één van de leden van het Ondernemersteam Gelderland. Wees welkom!

Over
Ondernemersteam Gelderland schrijft wekelijks een column over ondernemen. Deze column gaat over ondernemen in de breedste zin van het woord, wat heb je er voor nodig, waar loop je tegen aan, wie kan mij helpen, en nog veel meer. Het geeft antwoorden op vragen die (startende) ondernemers hebben.
Heb jij antwoorden? Heb jij vragen? Onderwerpen waarover je meer wil weten? Wil jij je kennis delen? Laat het weten via [email protected]! Ondernemersteam Gelderland deelt graag zijn kennis en ervaring ook met jou!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen