Rheden eet smakelijk: een muis

Foto: Rheden eet smakelijk

Waarom eten we geen muizen? Geen idee, of toch wel: we eten wél muizen. Mossel komt namelijk van het Latijnse ‘musculus’ dat in het Engels als muscle voor spier nog heel herkenbaar is. Die term is gekozen omdat een spier een beetje op een muis lijkt. Een mossel is feitelijk niets anders dan een spier om de twee schelpen te openen en sluiten: een sluitspier dus…

Een mossel is ook een waterzuiveringsinstallatie. Eén mossel zuivert per dag 50 liter water. Zie onderstaande filmpje over hoe een aquarium gezuiverd wordt door een handvol mosselen. Een mossel heeft tussen de schelpen fijnmazige flapjes waarmee kleine organismen gevangen worden, aan de andere kant komt er schoon water uit.

Het reinigen op de modderige bodem geeft niet altijd een fijne geur. Bovendien komt er ammoniakgeur vrij als de mossel minder vers is. Iedereen kent de verhalen hoe ziek je kunt worden van mosselen.

Hier een paar tips om smakelijk mosselen te eten zonder ziek te worden:

  • Verse mosselen hebben een dichte schelp, bij supermarktbakken is dat lastiger te zien
  • Was mosselen in ruim water, haal ze er stuk voor stuk uit (ook als er panklaar op de doos staat):
  1. is de schelp stuk, gooi hem weg
  2. is de mossel zwaarder dan normaal (slikmossel zit vol slik of zand), gooi hem weg
  3. een mossel die nog open is na het wassen, tik je met zijn puntje op het aanrecht, sluit hij niet: gooi hem weg dan is hij dood
  4. stinkt de mossel (dieren uit zee ruikt natuurlijk altijd wat naar zee) gooi hem weg
  • Bewaar mosselen direct in de koelkast en doe mosselen in kokend water, ze bederven anders snel
  • Doe een flinke scheut witte wijn in het kokende water en groente, dan ruikt de mossel beter.

Kook de mossel kort, als de schelp opengaat is hij gaar. Niet langer want dan worden ze taai en verliezen ze hun smaak. Van 1 kg mosselen houd je 200-250 gram eetbaar over, de rest is afval.

Vooraf kun je mosselsoep maken uit het NRC of een romige mosselsoep.

Voor de hoofdgerechten om te beginnen een basisrecept. Je kunt naar hartenlust variëren met de mosselbereiding zodat er voor iedereen wel een smakelijke variant bij zit.
Romeins gebakken mosselen (hier als voorgerecht) met tomaat en Italiaanse kruiden is zomers. Eveneens uit Italië zijn de cozze gratinati. Via de Provençaalse mosselen gaan we naar België voor mosselen met een knapperig korstje uit de frituur, lekker met een sausje.

En als iemand nog een creatief idee heeft voor een mosselentoetje…

Rheden: eet smakelijk!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen