COLUMN: “Home is not a place, it’s a feeling”.

Foto: Ondernemersteam Gelderland

Column – Ieder mens/ondernemer krijgt er regelmatig mee te maken. Het enige wat constant in je leven is, is verandering. De oude Grieken wisten het al: Panta Rhei.

Leven en ondernemen is iets dynamisch, iets wat je uitdaagt steeds je hele potentieel aan te blijven spreken en om te blijven ontdekken.

Bijvoorbeeld verhuizen, verbouwen, partnerschap, andere keuzes maken en die vormgeven in leven en werken. Weer die situatie te creëren waarop je op een leeg vel papier met open blik je leven ontwerpt.

Het eerst levend voor je ziet in je hart en ziel, het energie geeft, erin gelooft en daadwerkelijk gaat creëren.

Deze week een heel persoonlijke column op deze plek, en ook langer dan je van ons gewend bent. In mijn geval veranderde praktisch alles tegelijk in mijn leven. Het zal de bedoeling zijn geweest, zo voelt het.

Echt …. dat kan ik je niet aanraden. Zoals ze bij Amerikaanse tv-programma’s vaak toevoegen: “PLease don’t try this at home”.

Wellicht geeft Moeder Natuur met haar geleidelijke seizoens-veranderingen zonder zichzelf te verliezen wel een inspirerend voorbeeld. En ook de wetenschappers en Taoïsten, die intensief mediteren/waarnemen op de aard en principes van “de natuur” en “stromen” om het geheim van Het Leven te doorgronden.

Zomaar wat notities, in willekeurige volgorde uit deze uitermate boeiende tijd. Zonder enige pretentie compleet te willen zijn. En uiteraard voor jou de vrijheid om ze in combinatie te brengen met principes van het Nieuwe Ondernemen.

Ook wanorde, chaos en niet weten is een bepaalde vorm van orde. Een huis vol onuitgepakte dozen, een situatie zonder internet of telefoon, een zorgvuldig gepland schema van werkzaamheden dat vakkundig wordt omver gekegeld door andere levertijden, een met pijn protesterend lichaam, tegenslagen en andere verrassingen.

Het opnieuw creëren van je eigen plekje, op die manier zoals je nu in het leven staat. En uiteraard in het volste vertrouwen dat één en ander goed zal komen vanuit de leiding van het leven.

Er is zoveel tegelijk te regelen dat je eigenlijk in een constante actie-modus komt te staan zonder dat je er direct erg in hebt. En na een hele dag regelen s ’avonds uitgeput achter je kop kruidenthee zit uit te puffen, en denkt “wat heb ik vandaag eigenlijk gedaan”.

Gelukkig zijn er goede vrienden die spontaan en gevraagd komen helpen en me herinneren dat de boog niet altijd gespannen kan staan. Dat je er samen voor staat en er bent om elkaar te helpen. En waarmee je samen je nieuwe huis inwijdt.

Het wordt me steeds duidelijker dat de liefdevolle intentie en aandacht waarmee je iets doet, telt en blijft hangen, en niet zozeer de enorme berg werk die je met grote snelheid verzet.

En wat ook magisch is: iedereen in je omgeving heeft nog spullen over die ze spontaan met je delen. Zonder veel moeite vult je huis zich met mooie en eigenzinnige meubels, borden, kopjes en meer die jij nu net nodig hebt. Ja, overvloed, delen en vriendschap bestaan echt !

En een grote bron van ergernis zijn verpakkingen. Alles wat je nieuw aanschaft zit verpakt in plastic, daaromheen een kartonnen doos en piepschuim, daaromheen weer een doos. Voor je het weet staat je keuken/schuur vol en puilt je container uit.

Kan dit nu echt niet anders, dames en heren producenten ? Doe er eens wat aan, denk aan ons milieu en verantwoord (her)gebruik van de aanwezige grondstoffen.

Alles gaat tegenwoordig via internet en apps. Elke site heeft een “Mijn …..” met uiteraard een gebruikersnaam en wachtwoord. En die mogen in verband met internetveiligheid uiteraard niet teveel hetzelfde zijn. Bij sommige sites moet je er zelfs twee aanmaken die sterk van elkaar moeten verschillen.

Ik heb helaas mijn toevlucht moeten nemen tot een lijstje van 2 kantjes om ze te kunnen onthouden. En weet zeker dat diegene die hiervoor een mooie veilige en eenvoudige oplossing weet te verzinnen eeuwige roem en een standbeeld verdient én schatrijk wordt.

Wellicht is nog de mooiste bijdrage van de afgelopen weken de ontroerende en filosofische e-mail die ik van een goede en wijze facebook-vriendin ontving uit Brazilië. Ze schreef o.a. “Home is not a place, it’s a feeling”. Lijkt me mooi om daar deze column voor nu mee af te sluiten.

Ik hoop dat de groeiende warme kring van ondernemers van ons Ondernemersteam Gelderland je datzelfde “home”-gevoel kunnen geven. Dat we betrokken collega’s zijn in plaats van concurrenten. Dat we elkaar steunen en uitdagen het beste uit onszelf te halen, samen successen vieren, elkaar helpen veranderen op een gezonde manier, en meer.

Wees in ieder geval donderdagavond 22 oktober van harte welkom in buurthuis de Poort in Velp op onze Inloop-, Informatie-en Inspiratie-avond met als thema “Why”.

Waarom ben je ondernemer, wat drijft je, en inspireert je? Wat is je “mission statement”? Inloop vanaf 19.00 uur, de “Why”-presentatie begint om 19.30 uur.

Bij voldoende belangstelling organiseren we op donderdagavond 12 november een prikkelende en uitdagende vervolgworkshop over ditzelfde thema. De “iii-avond” kent een vrijwillige bijdrage om de onkosten te dekken, voor onze workshop vragen we een financiële bijdrage van 50 euro.

En nu verder in huis … eens kijken hoe ik hier een fijn, warm, levend en veilig “Home” kan creëren voor mijzelf, familie, vrienden en de cliënten van mijn Praktijk I Shin.

Over
Ondernemersteam Gelderland schrijft wekelijks een column over ondernemen. Deze column gaat over ondernemen in de breedste zin van het woord, wat heb je er voor nodig, waar loop je tegen aan, wie kan mij helpen, en nog veel meer. Het geeft antwoorden op vragen die (startende) ondernemers hebben.
Heb jij antwoorden? Heb jij vragen? Onderwerpen waarover je meer wil weten? Wil jij je kennis delen? Laat het weten via [email protected]! Ondernemersteam Gelderland deelt graag zijn kennis en ervaring ook met jou!

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden