Rheden ontwikkelt samen met zorgaanbieders nieuwe voorziening voor ondersteuning

Foto: Gemeente Rheden De Steeg

GEMEENTE RHEDEN – Vanaf 1 januari 2016 kunnen inwoners die ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te blijven wonen gebruik maken van een nieuwe voorziening: dagelijkse ondersteuning. Het gaat om een combinatie van huishoudelijke hulp en individuele begeleiding. Cliënten kunnen terecht bij negen zorgaanbieders met wie de gemeente een contract heeft gesloten.

De combinatievoorziening voorziet in een mix van huishoudelijke hulp en lichte vormen van niet-medische begeleiding. Denk dan bijvoorbeeld aan organiseren, administratie, opvang en begeleiding van kinderen.

Combinatie sluit aan op behoefte van cliënt
De combinatie van huishoudelijke hulp en begeleiding is in de praktijk veel voorkomend. De cliënt wil daarbij het liefst dat dezelfde persoon deze zorg levert. Individuele begeleiding viel eerder onder de AWBZ. Doordat de gemeente per 1 januari 2015 naast huishoudelijke hulp ook verantwoordelijk is voor de begeleiding, kan deze combinatie worden gemaakt.

Andere manier van aanbesteden
Voorheen schreef de gemeente bij aanbestedingen voor zorgdiensten precies voor wat nodig was. Aanbieders konden hierop inschrijven. Voor het ontwikkelen van de combinatievoorziening heeft de gemeente bewust vertegenwoordigers van cliënten en zorgaanbieders betrokken.

Wethouder Tjebbe Vugts:
”We wilden het deze keer echt anders doen. Wij willen als gemeente anderen de ruimte geven om mee te denken over het zorgaanbod. Doel was om optimaal gebruik te maken van de kennis bij de zorgaanbieders én aan te sluiten op de wensen van de cliënt. Deze ervaring is positief. In de toekomst gaan we dit wellicht vaker doen. ”

Op dit moment bieden negen zorgorganisaties de combinatievoorziening aan. Nieuwe zorgaanbieders kunnen zich inschrijven om deel te nemen. De inwoner bepaalt zelf van welke zorgverlener hij de zorg wil ontvangen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen