Rheden eet smakelijk met vluchtelingen

Foto: Rheden eet smakelijk

Op 18 oktober 330 jaar geleden herriep de katholieke koning Lodewijk XIV van Frankrijk het Edict van Nantes. Dat was een soort wet die de protestanten (in Frankrijk hugenoten genoemd) bescherming en godsdienstvrijheid kregen. De hugenoten die om hun geloof vervolgd werden, vluchtten massaal het land uit. Zo kreeg Nederland, waar in 1685 twee miljoen mensen woonden, plots 50.000 vluchtelingen te verwerken.

Dat was niet de eerste keer: in de periode 1572-1630 (Nederland had toen ongeveer 1,5 miljoen inwoners) werden 100.000 tot 150.000 Zuid-Nederlanders (Belgen) als vluchteling opgevangen.

In 1914 zorgde de Eerste Wereld Oorlog voor een toestroom van 1 miljoen Belgen naar ons land. Ruim 6 miljoen Nederlanders heetten hen toen welkom.

Tussen 1999 en 2002 zijn er ruim 300.000 vluchtelingen in ons land opgevangen. De teller staat voor 2015 op 40.000 tot nu toe. Bijna de helft is Syriër, 11% uit Eritreeër en 8% Ethiopiër.

Daarom kijken we deze week eens wat de vluchtelingen thuis koken. De recepten zijn ook door ons goed te klaar te maken en de ingrediënten zijn goed verkrijgbaar. Alle recepten zijn op één na in het Nederlands.

Als voorafje kunt u Syrische gevulde bladerdeegflapjes opdienen, Janneke Vreugdenhil schreef hierover in het NRC.  Za’atar kun je zelf maken (sesamzaad, 27% sumac gemalen fris zure bessen), 13% tijm, majoraan, zout, oregano, basilicum) of gemengd kopen in de supermarkt (van Jonnie Boer is overal verkrijgbaar) of Turkse winkel. Mengt u het zelf dan is sumac te koop in een mediterrane (bijv. Turks) winkel.

Dan als hoofdgerecht bevelen we de volgende gerechten aan:
een Ethiopische kippenstoofschotel (doro wot en neem kippendijen i.p.v. filet)of een spinazierijstgerecht uit Syrië of een pikante gehaktschotel uit Ethiopië of Eritrea (Tsebhi Sega).

Het recept voor deze Eritrea tart is helaas in het Engels. Daarom hierbij de vertaling:

Ingrediënten (de helft kan ook):
1½ pond blanke amandelen
1 kopje suiker (240 ml)
1 ei
4 eidooiers
140 gram pure chocolade (72% of meer cacao)
320 gr roomboter zachte boter
150 gram basterdsuiker
vanillestokje
1 theelepel aardappelmeel of maïzena
6 eiwitten, stijf geslagen

Rooster de amandelen, hak ze zeer fijn en stamp ze in de vijzel nog fijner. Meng de suiker er door. Voeg 1 ei en 4 eidooiers toe en roer het tot een gladde pasta. Smelt de chocolade op een zeer laag vuur met de boter. Voeg dit toe aan het amandelmengsel. Schraap de merg uit de vanillepeul, klop de eiwitten stijf tot het piekt en voeg daaraan het aardappelmeel en de merg toe. Meng het voorzichtig met een spatel. Doe, ook met een spatel, het chocolademengsel erbij. Giet dat in een ingevette en met bloem bestoven, vrij diepe 30 cakevorm. Bak op 190° C gedurende 1 uur.

Zo kunnen we ook wat leren van de nieuwe inwoners en misschien helpen ze ons land ook verder. Zoals we overigens de Gouden Eeuw mede te danken hebben aan de protestante vluchtelingen in de 16de en 17de eeuw.

Rheden eet smakelijk!