De padden gaan weer op pad

Foto: Amfibieën

De vrijwilligers van de paddenwerkgroep zetten zich gezamenlijk in voor padden die de Harderwijkerweg en de Middachterallee willen oversteken. Vanaf eind februari gaan deze vrijwilligers weer op pad. Afhankelijk van het weer zal de trek tot ongeveer half april plaats vinden

2015
In 2015 heeft de paddenwerkgroep een succesvol jaar achter de rug. Op de Harderwijkerweg tussen Dieren en Laag-Soeren zijn 1500 padden overgezet en op de Middachterallee tussen Ellecom en De Steeg zijn 1900 padden overgezet.

Paddentrek
De paddentrek is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij duizenden padden, kikkers en salamanders van hun winterverblijven naar het water trekken om zich voort te planten. De piek van de paddentrek is net na het donker, helaas gelijk met de avondspits op de wegen.

Hierdoor vallen er jaarlijks vele slachtoffers. De trek reageert op temperatuur en vocht.

Veiligheid
De vrijwilligers zijn uitgerust met veiligheidshesjes en hoofdlamp. Bebording kondigt de nachtelijke trek aan. En deze tijd kunt u dus ook vrijwilligers langs en op de wegen en fietspaden aantreffen.

Schermen
Langs de wegen zijn tijdelijke schermen geplaatst met ingegraven emmers. De padden die de weg over willen steken naar het voortplantingswater worden daardoor opgevangen. De emmers worden 2 x per dag gecontroleerd en de dieren aan de overkant gezet.

Op de Middachterallee waar een gedeelte niet is voorzien van scherm, rapen vrijwilligers de dieren op voordat ze de weg bereiken.

Aanmelden
De groep vrijwilligers groeit nog steeds en kan nog meer gebruiken (aanmelden via [email protected]). Niet alleen voor het overzetten, maar ook organisatorische hulp is welkom. Meer info is te vinden op de website

padden

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen