De 14e Oranje Klassieker Rit Velp was een succes ondanks slechte weer!

VELP – Op de deelnemerslijst stonden maar liefst 160 voertuigen ingeschreven voor de OKRV van 2016 en er was nog een reservelijst! Helaas gooide het koude front uit het noorden van Europa en deken van kou, regen, hagel en sneeuw over ons land.

v Spaenallee 27-4-16 038In het noorden en zuiden van ons land zag het wit van hagel en sneeuw. Ons gebied ontsprong de dans enigszins. De 160 deelnemers zijn hierdoor uiteindelijk teruggebracht tot het nog aardige aantal van 119. De van Spaenallee bij Kasteel Biljoen stond net niet helemaal vol. De oudste auto’s stamden uit de jaren 30 en het jongste voertuig, een Citroen BX Chic, uit 1991. Voertuigen moeten minimaal 25 jaar oud zijn om deel te kunnen nemen.

De thema auto van dit jaar was de Volvo 480. Eigenlijk een Nederlands product! Een deel van de oudste 480’s valt inmiddels al binnen de categorie Youngtimers. Zeker de eerste versies hebben al weer een leeftijd van 30 jaar. De Volvo’s kwamen uit alle windstreken van ons land naar Velp.

v Spaenallee 27-4-16 014Tijdens de O.K.R.V. rijden alleen voertuigen mee van 25 jaar en ouder. Het kan zijn dat er soms iets nieuwers mee komt! Dat is dan met hoge uitzondering in overleg met de organisatie gegaan. Uit welk jaar stammen de meeste auto’s? Maar liefst 39 uit de jaren 70,- 37 uit de jaren 80. Vanuit de verste uithoek van ons land kwam de Renault 17 TS van uit Kruiningen (144 km!). En waren 43 inschrijvingen uit Velp, dus bijna 1 derde.

Rond 14.10 uur werd de opening binnen het thema, uit je dak gaan, gedaan worden door de familie Huurman uit Velp. De Kever cabrio reed met inhoud, net als op de foto van promoposter, richting Kasteel Biljoen. De Kever volgde de gelegenheidssamenstelling van de Harmonie Unisono Velp. De Heer Heersink, bewoner van Kasteel Biljoen en mevrouw Hengeveld, voorzitter van de Stichting Velp voor Oranje, vlagden de voertuigen af bij aanvang van de rit.

v Spaenallee 27-4-16 015De rit, met een totale lengte van ongeveer 120 km., had een pauzeplaats bij Hotel Restaurant de Kruisberg in Doetinchem. Hier nuttigden meeste rijders hun maaltijd. Vervolgens ging de reed weer via een andere route terug naar Velp, het Villapark.

2016-04-27 OKRV 2016 004 Het Concours d ‘Élégance is de wedstrijd waar elk deelnemend voertuig aan mee doet. De jury van 2016 bestond uit de heren Dago Langen, Wim Mans en Peter Koelewijn. Vanuit hun verschillende beroepsachtergronden hebben ze een leuke en diverse kijk op de voertuigen.

De jury vond de volgende kenmerken belangrijk bij de bepaling van de prijswinnaars van het Concours; – Authentiek (dans son jus), liefdevol onderhouden, volledig gerestaureerd; – Bijzonder wat betreft merk, type en zeldzaamheid of juist alledaags; – Verschillende landen van herkomst (Frans, Duits, Engels, Amerikaans, Italiaans, e.d.); – Die de vorige 3 jaren niet hebben gewonnen; – Met bijzondere charme door het achterliggende verhaal of de passende uitmonstering met accessoires of bestuurder en/of passagiers. De jury velde een oordeel over de drie winnaars van het Concours en een winnaar van de authenticiteits-prijs. De winnende voertuigen kregen een speciale prijs op het pad langs de vijver van het Villapark.

De uitslag van het Concours 2016;
– 1e Prijs; Een Saab 96, 1971, deeln. num. 96! Fam. Janssen uit Duiven. Tot in detail zeer nauwkeurig gerestaureerd. In zeer fraaie staat.
– 2e Prijs; VW Kharmann Ghia, 1964, num. 15. De heer M. van der Berg, Duiven. Mooie auto gerestaureerd met oog voor detail.
– 3e Prijs; Suzuki Fronte 360, 1970, num. 112. De heer A. de Jong, Mastenbroek. Bijzondere originele auto. Je ziet ze heel weinig.
– Authenticiteitsprijs 2016; Borgward Isabella, 1960, num. 50, de heer E. Bongers, Velp. De aankleding van de bij rijdster en combinatie met de staat en bouwjaar van de auto.

De winnaars kregen diverse prijzen en natuurlijk de OKRV Concours bekers. Na de uitslag van de jury konden de aanwezigen genieten van de muzikale kunsten van de Storyville Jazzband uit Arnhem.

Vanaf 15.00 uur werd het Villapark al druk bevaren door diverse radiografisch bestuurbare modelschepen van de vereniging de Arnhemse Modelbotenclub de Wavemasters. Zeilen, racen en aanleggen in de zelfgemaakte havens waren onderdelen van het varen.

Volgend jaar in 2017 wordt er een 15e OKRV gehouden. Een jubileum dus. De organisatie van de OKRV zal hier de nodige aandacht aan gaan schenken. De organisatie van de OKRv bedankt iedereen heel hartelijk voor de inzet op en rondom 27 april!

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

 

Reacties