Fantastische Koningsdagviering in Velp

VELP – Tienduizenden bezoekers, Velpenaren en bewoners van de buurdorpen, schuifelden afgelopen woensdag al vanaf 9:00 uur langs de ruim 200 kramen met ‘brocante’, eigengemaakte sieraden, babykleertjes en overtollig huisraad.

Het waren vooral Velpenaren die achter de kramen stonden. Stichting Velp voor Oranje organiseerde deze antiek- boeken-, stekjes- en rommelmarkt nu voor de 23ste keer, dit jaar weer bijgestaan door leden van korfbalclub SIOS’61. De markt staat inmiddels bekend als “de grootste van Oost-Nederland”.

Op het Burgemeester Brandtplein was ’s morgens vroeg al geen stukje gras onbezet voor de Kinderrommelmarkt. En ’s middags deden meer dan 550 kinderen mee aan de Kinderspelen. Uniek was een kort tevoren spontaan georganiseerd optreden door Irakese en Syrische vluchtelingen op Arabische trommels en andere instrumenten.

Straattekenen
Burgemeester Van Wingerden begroette ‘s morgens, voorafgaand aan de Aubade, een groepje vluchtelingenkinderen die tijdelijk in Velp wonen. Ze droegen zelfgemaakte kronen en zwaaiden met vlaggetjes en oranje ballonnen. Na de toespraak van de burgemeester werden vele tientallen postduiven losgelaten in plaats van ballonnen. Kijk voor foto’s van de Aubade op: http://rheden.nieuws.nl/fotos/76392/fotos-aubade-velp/

Vervolgens begon het traditionele straattekenen op de Hoofdstraat waaraan tientallen kinderen meededen, ondanks het kletsnatte wegdek. De juryleden loco-burgemeester Nicole Olland, mevr. Mary Heersink (Biljoen), en mevr. Angelien Giesbers, hebben na lang wikken en wegen twaalf prijswinnaars gekozen. Die krijgen binnenkort een uitnodiging voor de prijsuitreiking in IJssalon La Farfalla, aan de Overtuin.

Oldtimers
Het bestuur van de Velpse Vogelschutters Vereniging had ’s morgens vroeg besloten om het Koningsschieten niet door te laten gaan, vanwege het verwachte onweer en de harde wind. Gelukkig lieten 120 prachtig opgepoetste oldtimers zich niet door de weersverwachting weerhouden om een mooie tourrit te maken door de Achterhoek.

Ze vertrokken vanaf de Van Spaenallee, de oprijlaan van kasteel Biljoen, bewonderd door honderden belangstellenden. Kasteelheer Marnix Heersink en de voorzitter van Velp voor Oranje hanteerden de startvlaggen, terwijl leden van Harmonie Unisono zorgden voor een feestelijke, vrolijke noot.

Tijdens het Villaparkconcert stonden dezelfde oldtimers ’s avonds rondom de vijvers. ‘The Storyville Jassband’ uit Arnhem speelde vanwege de kou dit keer niet in de muziektent in de vijver, maar in een partytent op de wal. Dit traditionele slot van Koningsdag blijkt inmiddels een dorps aandoend sociaal samenzijn.

Want uit heel Velp kwamen bezoekers om gezellig na te praten, een drankje te drinken en een geroosterd hapje te eten (verzorgd door studenten van Hogeschool Larenstein). Het bestuur van Stichting Velp voor Oranje en de meer dan honderd vrijwilligers van zo’n zestien meewerkende verenigingen kijken terug op een bijzonder geslaagde Koningsdagviering in Velp.

Reacties