Restauratie Rijksmonument Rhederhof mag door

Foto: Rhederhof

RHEDEN –  Na jarenlang stil gelegen te hebben mag de restauratie van Villa Rhederhof weer beginnen. B.en W. van gemeente Rheden hebben nu ingestemd met de bouw van de serre.

Dit is weliswaar tegen het advies van de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed, de Welstandscommissie en Commissie Cultuurhistorie. Er was bezwaar tegen de sloop van twee lelijke aanbouwen om die serre mogelijk te maken.

Vanuit de buurt was geen enkel bezwaar binnengekomen en daarom vinden B.en W. dat “economisch belang zwaarder wegen en dat de serre juist noodzakelijk is om het Rijksmonument Rhederhof zo in stand te houden”. Het gebouw wordt nu 100 vierkante meter groter.

Men verwacht dat dit positief zal werken voor verhuurbaarheid en de huuropbrengsten, Zo zal er eindelijk een einde komen aan de lange verbouwingsgeschiedenis.

In 2009 werd Villa Rhederhof in Rheden uitgeroepen tot het mooiste pand van Nederland in het gelijknamige SBS6-programma. Het gebouw won de finale van de show en daarmee een opknapbudget van 1 miljoen euro.

Tijdens de serie oordeelde een vakkundige jury over de verbouwingen en konden kijkers hun stem uitbrengen. Het landhuis is het belangrijkste restant van het voormalige landgoed Rhederhof, dat rond het midden van de 19e eeuw is ontstaan.

Van het oorspronkelijke huis resteren nog veel onderdelen – ook in het interieur – zoals geornamenteerde stucplafonds, schoorsteenmantels, venster-zitbanken en de keuken. Karsten Hesz won samen met zijn compagnon 1 miljoen euro voor de restauratie maar die werd nooit uitgevoerd omdat Hesz de vereiste papieren had.

Daarom werd in 2011 het werk stil gelegd door de Gemeente. Nu is dus alles rond en komt er een einde aan veel ergernis bij de inwoners van Rheden.

Wel jammer dat er waarschijnlijk geen Koningsfeest meer bij Rhederhof gevierd zal worden, aldus CDA Rheden/Rozendaal.

Bron: CDA Rheden

Geschiedenis:

http://rheden.nieuws.nl/nieuws/19730/gemeente-legt-restauratie-villa-rhederhof-stil/

http://rheden.nieuws.nl/nieuws/36502/eigenaar-rhederhof-wil-geld-zien-van-gemeente-rheden/

http://rheden.nieuws.nl/nieuws/29012/rechter-oordeelt-hek-weg-bij-rhederhof-gemeente-gaat-in-hoger-beroep-bij-raad-van-state/

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen