Gezocht: bijzonder email van uw schoorsteenmantel

Foto:

REGIO – In de Achterhoekse ijzerindustrie is het toepassen van email op metalen voorwerpen ooit een belangrijke vernieuwing geweest. Niet alleen bleef een ijzeren badkuip of braadpan daardoor vrij van roest, hij werd er ook een stuk fraaier van.

Ook in de kunst werd email al vroeg toegepast om objecten te verduurzamen en een heel nieuwe uitstraling te geven. Het Nederlands IJzermuseum, onderdeel van ICER, brengt een tijdelijke expositie over email. De techniek van emailleren was grensverleggend. En dat is precies het thema van de Gelderse museumdag, waar deze activiteit bij aansluit.

Het IJzermuseum is nu op zoek naar bijzonder email om op te nemen in de expositie. Heeft u nog gelegenheidsemail, (bijna-) unieke stukken, zeldzame objecten of andere geëmailleerde voorwerpen op uw schoorsteen of ergens in een rommelbak, dan kunt u ze (tijdelijk) beschikbaar stellen voor de tentoonstelling. Het museum organiseert een paar inbrengdagen in de regio. Gedacht wordt aan herdenkingsborden, speciaal voor een gelegenheid (denk aan een jubileum) gemaakte voorwerpen, kunstzinnige objecten, volkskunst, probeersels etc. De enige voorwaarde is dat ze geëmailleerd zijn.

Gewone producten uit de emailleer-industrie worden niet gevraagd. Pannen en badkuipen heeft het ijzermuseum zelf al. Hedendaagse vernieuwende producten worden o.a. ingebracht door Ferro in Gaanderen, de enige nog overgebleven emailleerfabriek in de Achterhoek. Kunst in email wordt o.a. in bruikleen afgestaan door het museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein.

De inbrengdagen zijn op zaterdagen in september en begin oktober, steeds van 13.00 -16.00 uur. Het IJzermuseum houdt daarvoor zitting in Ulft (gebouw ICER, 10 september en 8 oktober), Gaanderen, café restaurant Het Onland (1 oktober), , Doetinchem (locatie nog niet bekend, 24 september) en Doesburg Museum De Roode Toren 17 september).

De tentoonstelling begint op zaterdag 22 oktober 2016 om 10.00 uur in het gebouw van ICER aan de Hutteweg in Ulft (DRU Industriepark). Op die dag is het de Gelderse Museumdag, een dag waarop alle Gelderse musea toegankelijk zijn voor de gereduceerde prijs van € 1,- De expositie blijft in ICER tot de jaarwisseling. Reacties kunnen naar [email protected]

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen