Rijnstate start Downspreekuur in locatie Zevenaar

Foto: Rijnstate

REGIO – Sinds eind september heeft Rijnstate op haar ziekenhuislocatie in Zevenaar een multidisciplinair spreekuur voor kinderen van 0-18 jaar met DownSyndroom (DS). De kinderen komen gemiddeld 1x per jaar een ochtend naar het ziekenhuis en zien dan in 1 ochtend vier zorgverleners.

Kinderarts Ellen de Boode, oprichter van het Downspreekuur: “Kinderen met DS hebben specifieke ondersteuning en begeleiding nodig om zo goed mogelijk op te groeien. Zij hebben een verhoogd risico op aandoeningen die ook in de gemiddelde populatie voorkomen. Een deel van de zorg heeft een preventief karakter.”

Het spreekuur vindt plaats op woensdagochtend, waarop het kind achtereenvolgens afspraken heeft met de kinderarts, KNO-arts, logopedist en fysiotherapeut en eventueel aanvullend met de oogarts of orthoptist. De gezamenlijke verslaglegging gaat binnen 4 weken naar ouders, huisarts en Jeugdzorg.

“Het doel van het Downspreekuur is, door het in multidisciplinair verband aanbieden van medische en paramedische deskundigheid, de voorwaarden te scheppen voor een optimale ontwikkeling en bedreigingen in de ontwikkelingen en gezondheid zo veel mogelijk te voorkomen”, aldus Ellen de Boode.

“Onze specifieke kennis over het Down syndroom delen wij graag met alle betrokken hulpverleners.”

Belangrijk aspect is een geïntegreerde en gestructureerde communicatie naar zowel ouders als alle andere zorgverleners die bij het kind met DS betrokken zijn (op medisch, educatief en sociaal gebied). Deze wordt opgesteld naar aanleiding van een multidisciplinaire bespreking aansluitend aan het polibezoek van het kind.

In de bespreking vindt integratie van de onderzoeksresultaten plaats, en wordt de advisering afgestemd op de mogelijkheden van het kind en de ouders. De medische coördinatie ligt bij de kinderarts. Alle kinderen met DS worden daarnaast gevolgd door de jeugdgezondheidszorg.

Ellen de Boode: “Ik ben erg blij dat we de zorg voor de 60-80 kinderen met DS in onze regio op deze manier kunnen inrichten. Met specifieke, individueel toegespitste zorg kunnen problemen in een vroeg stadium gesignaleerd worden en kan er interventie plaatsvinden, passend bij het kind en zijn omgeving. Hier mee kunnen we grotere problemen voorkomen.”

Over Downsyndroom

Downsyndroom (DS) is de meest herkende chromosomale aandoening. Kinderen met DS hebben een verstandelijke handicap en een vertraagde algemene ontwikkeling, zowel cognitief als motorisch. Daarnaast hebben ze bijkomende aandoeningen, zoals aangeboren hartafwijkingen, keel‐, neus‐ en oorproblemen en voedingsproblemen. Bij ieder kind kunnen andere aandoeningen op de voorgrond staan, die de gezondheid bepalen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen