Rheden eet smakelijk; Loempia

Foto: stu_spivack-via-Foter.com-CC-BY-SA.jpg

Column – Een beetje heet mogen loempia’s best zijn, maar om nu de vlammen uit het dak te laten slaan is wel erg pittig. Woensdagavond rond zes uur ’s avonds kwam er rook uit loempiakraam op het Johnny van Doornplein in Arnhem. Klein brandje, snel geblust en een hoop publiek.

Het krantenartikel vermeldt niet of er nu weer gebakken wordt. Daarom een paar variaties op deze gevulde, gevouwen en gefrituurde pannenkoeken.

In ons land eten we vooral Chinese en Vietnamese loempia’s. In de eerste variant wordt meestal een scheut sojasaus gegoten en de tweede wordt in een rode peper/tomatensaus gedompeld. Loempiavellen moeten net ontdooid zijn voor het verwerken, ze zijn dan nog voldoende soepel om makkelijk te vouwen. Als ze te droog zijn, krijg je scheurtjes of breken ze zelfs bij het verwerken. Hier wordt heel inzichtelijk getoond hoe je loempia’s in elkaar knutselt.

Loempia uit de oven is gezonder dan uit het frietvet. Ook de Airfryer zorgt voor vetarme loempia’s in dit geval voor acht studenten. Heeft u al eens een Surinaamse loempia of een visloempia gegeten? Het is zelfs mogelijk om loempia als nagerecht op te dienen.

Het woord loempia komt van het Chinese Lun Pia, dat zachte pannenkoek betekent. In China werden ze gegeten bij het Chinese nieuwjaar omdat dan de zijderupsen uit het ei komen. Weet u ook waar de vorm van de loempia u aan doet denken.

Via Indonesië hebben we de Chinese keuken in Nederland leren waarderen en daarmee is ook de loempia algemeen geworden op de Hollandse tafel. De Vietnamese is later geïntroduceerd. In de jaren tachtig van de vorige eeuw heeft Nederland Vietnamese bootvluchtelingen opgenomen. Aan hen hebben we de kleine pittige rolletjes te danken.

Update: Over twee weken gaat de loempiakraam in Arnhem weer open

Rheden eet smakelijk!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen