Week tegen Kindermishandeling 14 – 20 november

Foto: http://www.weektegenkindermishandeling.nl/

REGIO – ‘Een mishandeld kind heeft maar één persoon nodig om voor hem of haar de cirkel van geweld te doorbreken. Kijk dus niet weg, maar kom in actie bij een vermoeden van kindermishandeling’.

#ikkijknietweg

Deze oproep doet de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik met de online campagne #ikkijknietweg in de door haar georganiseerde Week tegen Kindermishandeling. Deze week vindt plaats van 14 t/m 20 november.

119.000 keer kindermishandeling per jaar…

In deze week organiseren vele organisaties activiteiten rondom het thema kindermishandeling, zo ook in de provincie Gelderland. Bij de start op maandag 14 november presenteert de Taskforce ook haar eindrapportage met daarin een advies om het aantal mishandelde kinderen (ieder jaar 119.000) fors terug te dringen.

Eberhard van der Laan

“Mishandelde kinderen die er zelf niet over durven praten, hebben mensen in de omgeving nodig die hun signalen opmerken en hier melding van maken”, zegt Eberhard van der Laan, naast burgemeester van Amsterdam ook voorzitter van de Taskforce. “We weten uit cijfers dat helaas nog te veel mensen niets doen bij een vermoeden van kindermishandeling. Zo komt 45% van de Nederlanders bijvoorbeeld pas in actie als ze zeker weet dat er sprake is van kindermishandeling. En dat is erg jammer, want de meeste vermoedens blijken achteraf terecht”, geeft Van der Laan aan.

Week tegen de Kindermishandeling

Kijk niet weg en kom in actie

Naast onzekerheid over het eigen gevoel zijn er nog andere drempels om niet in actie te komen bij een vermoeden van kindermishandeling, zoals bijvoorbeeld angst voor de consequenties om in te grijpen. “Het zijn allemaal begrijpelijke onzekerheden, maar ik roep iedereen op toch over die drempels heen te stappen. Kijk niet weg en kom in actie. Hiermee kun je de wereld van een mishandeld kind compleet veranderen. Voor advies of hulp kun je altijd terecht bij Veilig Thuis via 0800-2000. Daar krijg je een hulpverlener aan de telefoon die samen bekijkt welke stappen gezet kunnen worden en welke professionele hulp nodig is. Bellen kan ook anoniem”, aldus Van der Laan.

Kick off campagne #ikkijknietweg

De start van de Week tegen Kindermishandeling vindt plaats op maandag 14 november (van 11.00 tot 12.00 uur) in Amsterdam, in het bijzijn van voorzitter Eberhard van der Laan en de andere leden van de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik. Tijdens deze bijeenkomst presenteert de Taskforce haar eindrapportage.

Hierin blikt zij terug op de afgelopen vier jaar en kijkt zij vooruit naar wat er de komende jaren nodig is om het aantal mishandelde kinderen fors naar beneden te krijgen. Ook wordt de campagne #ikkijknietweg gestart met onder meer de première van een 360 gradenYouTube-film waarin twee scènes zich tegelijkertijd afspelen voor de kijker.

BN’ers

Ook hebben meer dan 20 prominenten uit de entertainment, politiek en sport – zoals bijvoorbeeld Peter R. de Vries, Ruben Nicolai, Isa Hoes, Kim Feenstra, Danny Blind en de meeste fractievoorzitters van de politieke partijen – zich zichtbaar verbonden aan de online-campagne. Met de campagne beoogt de Taskforce alle omstanders, buren, ooms en tantes te bewegen om in actie te komen bij een vermoeden van kindermishandeling.

Regionale activiteiten

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling organiseren diverse instellingen door het hele land activiteiten rondom het thema kindermishandeling. Zo ook in de provincie Gelderland. Onderstaand vindt u een overzicht van deze activiteiten.

Kijk voor meer informatie op:

Programma Gelderland #ikkijknietweg:

Wanneer Wat Organisatie Waar
14 november Minor het kwetsbare kind Hogeschool van Anhem en
Nijmegen instituut verpleegkundige studies
Nijmegen
14 november Parket Oost-Nederland: De Officier van Justitie verzorgt met de burgemeester Van Hedel en de wethouder van een interactief programma over de week tegen de kindermishandeling voor professionals Openbaar Ministerie Brummen
14 november Politiebriefings in de provincie Gelderland Politie Arnhem
16 november Kennismaken met het werk van de Raad voor de Kinderbescherming. Raad voor de Kinderbescherming regio Gelderland Arnhem
16 november Interactieve workshop: aan de slag met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Pankow Training &ZOW, deBlikOpeners, Edusex en Kompaz Nijkerk
16 november Thema-avond van ervaringsdeskundige voor professionals in sociale domein. Gemeente Nijkerk Nijkerk
16 november Informatie avond ongewenst seksueel gedrag voor verenigingen. Gemeente Oude IJsselstreek Gendringen
17 november Werkconferentie over de samenwerking tussen Veilig Thuis en het lokale veld in de zestien gemeenten van de regio Midden Gelderland. Veilig Thuis Midden Gelderland Arnhem
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen