Column De Buurtfilosoof: Winterklaar

Foto:

Van oudsher staat de maand december bekend om haar gezelligheid en het nuttigen van overtollige maaltijden. Geheel in de lijn der verwachtingen is het mij daarom een bijzondere eer u hierbij een sfeervolle column voor te schotelen waarin speciale ingrediënten tot hun recht kunnen komen.

Ik adviseer u om er maar eens even goed voor te gaan zitten. De gevarieerde woordenbrij is dan beter te verteren en het is zeker verstandig om na het genieten van de laatste alinea enige tijd rust te nemen ten einde ernstige constipatie te voorkomen.

Bent u bekend met de betekenis van het woord duimstok? Nee, het gaat hier niet om een strafwerktuig dat kinderen van het duimen af moet helpen. Het kruishout is zeker geen verwijzing naar de wrede dood van Jezus Christus en het schraapstaal is geen middel tegen een slijmerige keel. Ook is een frettenboor geen instrument dat een dierenarts gebruikt bij de gebitsverzorging.

Voor handige klussers is dit natuurlijk allemaal gesneden koek, maar voor het juiste begrip is het toch belangrijk dat u weet dat de rollator geen nieuwe attractie is in De Efteling, maar een belangrijk hulpmiddel dat de oudere mens kan helpen om zich zonder al te veel ongemakken van plek A naar plek B te begeven.

Afgelopen week bleek uit een kort bericht dat de mensen van praktijk Van Douveren & Van Harten uit Velp hun verantwoordelijkheid nemen waar het gaat om veiligheid. Binnenkort gaan ze op locatie hun diensten aanbieden. Gebruikers van een rollator en/of wandelstok krijgen de gelegenheid om hun hulpmiddel geheel veilig en winterklaar te laten maken.

De aangeboden wintercheck is bepaald geen overbodige luxe. Een beetje extra aandacht voor de winterse omstandigheden kan zeker een hoop problemen voorkomen. Natuurlijk vraag ik me hierbij dan wel af wat de ouderen kunnen verwachten tijdens deze speciale actie.

Na bestudering van de literatuur blijkt dat gedurende de winter vocht, pekel en kou de grootste vijanden zijn van de betreffende transportmiddelen. Toch ga ik er van uit dat Jet van Douveren een uur lang heel druk bezig zal zijn met de montage van speciale winterbanden.

Het zou heel goed kunnen dat Fenna van Harten is gespecialiseerd in het bevestigen van scherpe metalen punten op de wandelstok. Zo wordt dit hulpmiddel zelfs geschikt voor die gelegenheden waarop ouderen zich op glad ijs gaan begeven. Een slimme bejaarde is graag op alles voorbereid.

De dames weten waar ze mee bezig zijn en u moet zeker niet te licht denken over de vele bijkomende voordelen van hun werk. Zo blijkt dat de aangepaste wandelstok ook uitermate geschikt is voor ouderen die in de Titus Brandsmastraat te Velp wonen. Zij lopen namelijk een vergrootte kans om bezoek te krijgen van personen met een vlotte babbel en ongewenste bijbedoelingen. Met de speciale applicatie is de wandelstok nu ook uitermate geschikt om hen op afstand te houden.

Wie een kijkje neemt in de webshop vindt een uitgebreid aanbod van sneeuwkettingen die speciaal op maat zijn gemaakt voor rollatorbanden en zelfs is het mogelijk om speciale rollatorspikes te bestellen. Bij voldoende belangstelling is er korting mogelijk op het laten monteren van verwarmde handvaten. Voor de achteruitkijkspiegel zijn er ijsdekentjes in de handel die bevriezing helpen voorkomen. Er kan echter ook gekozen worden voor behandeling met een speciale antivriesgel.

Natuurlijk zijn Jet en Fenna niet alleen handig met materialen, maar ze geven ook graag bruikbare tips en adviezen. Zo wijzen zij er graag met nadruk op dat het gedurende de winterperiode onverstandig is om de rollator op de handrem te zetten. Bij koud weer kan deze namelijk vastvriezen en dan ben je als toch al beperkte oudere natuurlijk nog verder van huis.

Wellicht geheel ten overvloede krijgen de gebruikers van de wandelstok, maar zeker ook de bestuurders van een rollator, met klem op het hart gedrukt dat het erg onverstandig en zelfs heel gevaarlijk is om tijdens het om tijdens het voortbewegen gebruik te maken van een iPhone of iPad.

Lees meer columns op: http://rheden.nieuws.nl/column/

De buurtfilosoof

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen