Ewalda Haag-van Haaften 100 jaar

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Vrijdag 30 december bezocht burgemeester Petra van Wingerden-Boers mevrouw Ewalda Haag-van Haaften ter gelegenheid van haar 100ste verjaardag.

Ewalda Haag-van Haaften is geboren op 30-12-1916 te Nijmegen. Zij was van 1938 tot 1964 de spil in het doktersgezin van dokter Vincent Hendrik Haag, van 1938 tot halverwege 1964 huisarts te Velp. Dat was in een tijd waarin de doktersvrouw in feite ook de functie van doktersassistent vervulde.

Mw Haag heeft vijf kinderen, vijf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Haar grote hobby was zingen. Als lid van het Arnhemse zangkoor Toonkunst heeft ze jarenlang meegezongen in de Matthäus Passion. In Rozendaal zong ze mee in de Cantorij van de Rozendaalse kerk. Tevens actief voor de Rozendaalse bejaardensociëteit.

Haar gezondheid is broos. Zowel haar gehoor als haar geheugen zijn achteruit gegaan. Ze is meelevend, sociaal en behulpzaam. En verder nuchter en praktisch van aard, hard werkend, trouw, en spaarzaam.

Het zijn deze karaktertrekken die haar helpen zich staande te houden, ook in moeilijke tijden, zoals in de oorlogsjaren (artsenverzet, hulp aan onderduikers en, toen Velp in 1945 in de frontlinie kwam te liggen, bracht ze tijdelijk haar leven door in de kelder, samen met acht evacués uit Velp-Zuid), maar ook daarna, veel inwoning terwijl haar man voor een jaar als Rode Kruisarts naar Indië/Indonesië was.

Ze kende heel veel Velpenaren en Rozendalers. En omgekeerd zullen heel veel ouderen onder hen zich ook mevrouw Haag herinneren.

Ewalda Haag-van Haaften

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen