Gazelle start verjaardag met presentatie jubileumboek “Gazelle rijwielen, 125 jaar fietsen”

Foto: Gazelle Dieren

DIEREN – 2017 is een bijzonder jaar: Gazelle, Nederlands oudste fietsfabrikant, viert dit jaar haar 125-jarig bestaan. Dit jaar staat tevens in het teken van de viering van tweehonderd jaar fietsen.

De eerste loopfiets gebouwd door de Duitser Karl von Drais zag namelijk in juni 1817 het levenslicht.

Met de uitreiking op donderdag 5 januari van het jubileumboek Gazelle rijwielen, 125 jaar fietsen, zijn de festiviteiten donderdag officieel begonnen. CEO Huub Lamers van Gazelle nam het eerste exemplaar in ontvangst, te midden van historische Gazelle fietsen, een heuse loopfiets en de eerste Gazelle-fiets van dit jaar.

Gazelle rijwielen, 125 jaar fietsen

(Vier dames met hun Gazelles omstreeks 1910)

De naam Gazelle

Gazelle rijwielen, 125 jaar fietsenWillem Kölling stond samen met Rudolf Arentsen in 1892 aan de wieg van de rijwielhandel die later bekend zou komen te staan als Gazelle. De boekschrijvers, leden van vereniging De Oude Fiets, ontdekten dat de merknaam Gazelle al in 1900 werd gebruikt. Dat is twee jaar eerder dan tot dusver werd aangenomen.

Feestjaar vol activiteiten

De overhandiging van het eerste exemplaar is het begin van een jaar vol feestelijkheden en activiteiten. Gazelle presenteert in 2017 diverse limited editions en gaat met medewerkers belangeloos afgedankte fietsen opknappen voor goede doelen. Daarnaast houdt de fietsfabrikant voor geoefende fietsers een 125 uur durende challenge met racefietsen en zet ze één van de meest iconische modellen uit de Gazelle-historie nog eens in de spotlights: de Champion Mondial.

Gazelle ‘Weer en Wind’ fiets uit 1928

Gazelle rijwielen, 125 jaar fietsenWereldwijd wordt er veel aandacht besteed aan tweehonderd jaar fietsen, met tentoonstellingen en historische fietstochten. In Mannheim, waar Von Drais zijn eerste fietstocht maakte, is in het Technoseum een tentoonstelling over tweehonderd jaar fietsen met een grote verzameling loopfietsen.

Gazelle rijwielen, 125 jaar fietsen

Het prachtig geïllustreerde boekje is verkrijgbaar bij Boekhandel Dieren, nationaal fietsmuseum Velorama in Nijmegen, Boekhandel Jansen & De Feijter in Velp en Boek en Buro in Doesburg. Daarnaast is de jubileumuitgave te bestellen via de website van vereniging De Oude Fiets: www.oudefiets.nl.

Gazelle rijwielen, 125 jaar fietsen kost maar €9,50.

Gazelle rijwielen, 125 jaar fietsen

 

Reacties