50 graven gevonden bij archeologisch onderzoek Traverse Dieren

Foto: rheden.nieuws.nl

DIEREN/ELLECOM – Al enige weken zijn er een 5-tal medewerkers van de firma Baac, een bedrijf dat gespecialiseerd is in archeologisch- en bouwhistorisch onderzoek, aan het werk bij de graafwerkzaamheden ten behoeve van Traverse Dieren.

Archeologisch onderzoek Traverse DierenZo’n onderzoek is al langer verplicht gesteld door de overheid. Aangezien er heel veel gegraven wordt bij de aanleg van Traverse Dieren zijn er ook bijzonder interessante vondsten gedaan. Je zou verwachten dat dit extra kosten en vertraging oplevert, echter heeft men dit onderzoek begroot en is er rekening mee gehouden in de planning van het project. De eerdere breuk van een hoofdwaterleiding door graafwerkzaamheden heeft gelukkig niet voor schade gezorgd. Zie: http://rheden.nieuws.nl/nieuws/93319/waterleiding-geraakt-graafwerkzaamheden/

Opgraving

Archeologisch onderzoek Traverse DierenTijdens de werkzaamheden zijn er diverse archeologische vondsten gedaan, zoals een 17e eeuwse kraan, munten, een vingerring van brons. Ook werd er meermaals ammunitie langs het spoor gevonden. De vondsten zijn terug te dateren van de vroege 18e eeuw naar de Tweede Wereldoorlog.

Maar dat is niet het enige dat er gevonden is tijdens de opgravingen. Al gauw werden er graven gevonden, deze dateren uit de IJzertijd (800 jaar voor, tot de geboorte van Christus), eerst waren het er vijf. Naarmate de werkzaamheden zich richting Ellecom verplaatsten werden er steeds meer graven gevonden, de teller staat nu op een 50-tal graven.

Archeologisch onderzoek Traverse Dieren

Nicole Olland

Wethouder Nicole Olland van gemeente Rheden was maandag ook op de locatie aanwezig om zich te laten informeren. Zij kreeg uitleg van Tamar Buikema van de firma Baac en ze liet de geschiedenis spreken en nam alle aanwezigen gelijk mee naar de IJzertijd, rond 500 jaar voor de jaartelling startte. De graven die gevonden zijn bestaan voornamelijk uit asresten, de kleuren in de grondlaag geven aan wat menselijke resten zijn of juist as.

Houtstapel

In de IJzertijd werden mensen vaak verbrand op een houtstapel, de resten werden in een kruik of doek gedaan, of ter plekke begraven. De verwachting is dat er nog 20 à 30 meer graven gevonden gaan worden.

Archeologisch onderzoek Traverse DierenMarkant detail!

Dit betekent dus dat er al ver voordat de jaartelling begon, sprake was van bewoning in onze gemeente. Aangezien het hier gaat over 70 tot 80 graven ook over een flinke hoeveelheid mensen.

Themamiddag

Op woensdag 22 februari organiseert Traverse Dieren tussen 14.00 en 17.00 uur een themamiddag in het informatiecentrum aan de Spoorstraat 50 te Dieren. Deze middag zal een aantal archeologen aanwezig zijn om tekst en uitleg te geven bij actuele foto’s, voorbeelden van vondsten en ander informatiemateriaal. Directievoerder Erik van der Kuijl start rond 15.30 uur met een presentatie waarbij het accent ligt op de situatie in Dieren, toen en nu.

Iedereen is welkom om deze dag langs te komen om een terugblik te nemen naar de ijzertijd van Dieren en Ellecom

Archeologisch onderzoek Traverse Dieren

Lees ook:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden