Scholierenverkiezingen op Het Rhedens Dieren

DIEREN – Scholieren van Het Rhedens Dieren mochten donderdag 9 maart deelnemen aan de scholierenverkiezingen op de school. Gemeente Zevenaar stelde Het Rhedens officiële stemhokjes en een stembus ter beschikking.

De zogenaamde ‘schaduwverkiezingen’ verliepen gesmeerd, geen lange wachtrijen en de leerlingen hielden zich netjes aan de regels waardoor alles vlot verliep. Het was ook precies volgens de voorwaarden zoals bij het echte stemmen opgesteld zijn.

Deze `schaduwverkiezingen` worden landelijk georganiseerd door ProDemos (Stichting voor staatsinrichting en maatschappijleeronderwijs).

Wat zijn schaduwverkiezingen?

De schaduwverkiezingen geven een beeld van de samenstelling van de Tweede Kamer wanneer scholieren in Nederland het voor het zeggen zouden hebben.

Wie deden er mee?

Vierdejaars leerlingen uit de vmbo bk/kl en mavo-afdeling en derdejaars leerlingen uit de havo/vwo-afdeling mogen volgens een officiële procedure hun stem uitbrengen in een speciaal ingericht stemlokaal .

Voorspellende waarde

De scholierenverkiezingen worden altijd nauwgezet door de politiek en de media gevolgd. Ze blijken namelijk een verrassend goede voorspellende waarde te hebben voor de uitslag van de echte verkiezingen.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen