Natuurbrandgevaar: Code Oranje in Gelderland

Foto: rheden.nieuws.nl

GELDERLAND – In verband met de droogte in natuurgebieden geldt voor heel Gelderland ‘code oranje’ vanwege het risico op natuurbranden. Heide, gras, struiken en bomen zijn op dit moment erg droog waardoor een brand zich snel en onvoorspelbaar kan ontwikkelen.

Veel natuurbranden worden veroorzaakt door brandstichting maar ook het weggooien van een sigaret of een glas of blik kan een brand veroorzaken.

In de natuurgebieden mag u geen (kook)vuren maken en ook vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn verboden.

Waakzaam

Wees alert op verdachte situaties en meld die bij de terreineigenaar of een hulpdienst (bij spoedeisende/levensbedreigende situaties 112, anders 0900-8844). Help mee door foto’s/film te maken en onthoud locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als u een situatie niet vertrouwt.

Brandweer extra alert en paraat

Bij een natuurbrand zal de brandweer met meer voertuigen en manschappen uitrukken om de brand zo snel mogelijk aan te kunnen pakken. Daarnaast worden er surveillancevluchten met een helikopter uitgevoerd waarbij men probeert om net ontstane branden zo snel mogelijk te kunnen lokaliseren. (Verkenningsvliegtuig Ajax)

GLM_PRIO 5 DV DIENSTVERLENING (AJAX IN DE LUCHT) (ORANJE) REGIO GELDERLAND-MIDDEN ARNHEM

De brandweer oefent regelmatig in regionaal verband op het bestrijden van natuurbranden maar met deze droogte en wind kan een klein brandje zich al snel uitbreiden.

U kunt helpen een brand te voorkomen door u aan bovenstaande regels te houden en een brand zo snel mogelijk te melden.

Denk daarbij ook aan de BBQ, opgehoopt tuinafval (broei) en parkeer uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras. Bovendien is de berm ook droog dus gooi geen afval weg waardoor een bermbrand kan ontstaan.

Speciale Bosbrandbestrijdingsvoertuigen

De brandweer bestrijdt bosbranden in regionaal verband en als er een bos-/heidebrand is uitgebroken gaan er altijd meerdere speciale bosbrandvoertuigen naar de brand toe. Ook gemeente Rheden bezit diverse speciale voertuigen die tot 10.000 liter water mee kunnen nemen en gemakkelijk in zwaar terrein kunnen rijden. Ook zijn er een aantal RIV’s (Rapid Intervention Vehicle) beschikbaar in de vorm van een Landrover met 500 liter water om kleine bosbranden snel en effectief te kunnen blussen.

brandweer

Natuurbrand

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen