Rheden eet smakelijk; Schoenzolen

Foto: : www.vanasseltbanket.nl

COLUMN – Uw columnist stond zaterdagochtend bij de bakker vol bewondering te kijken hoe geduldig het winkelpersoneel is tegen zeurende klanten. Een vrouw van het verwende type hield de voortgang in de vlotte bediening toch al op met al haar vragen en getwijfel.

Zij rondde haar bestelling af met Arnhemse Meisjes, alles werd in gepakt en ze rekende af. Toen zag ze dat de Arnhemse meisje geen ronde koekjes waren, “die horen rond te zijn, dit zijn geen Arnhemse Meisjes” en gaf het pakje koekjes terug, waarop het winkelmeisje geduldig de Arnhemse Meisje terug nam, het in mindering bracht op het te betalen bedrag en vroeg of ze nog iets voor mevrouw kon betekenen. Alle lof voor de Velpse meisjes en jongens in de winkels!

Om voor iedereen duidelijk te maken hoe Arnhemse Meisjes eruit zien, hierbij het recept. Dat we het streng geheim gehouden recept nu weten, hebben we te danken aan niemand minder dan Roald Dahl. Bij een bezoek aan de Arnhemse bakker Hagdorn. Hagdorn dacht dat het geen kwaad kon omdat de Brit het niet in Nederland zou verspreiden.

Waarschijnlijk wist hij niet dat Dahl een bekend schrijver was. De foto is van Van Asselt Banket uit Arnhem waar Lekker Tafelen een aardig artikel over publiceerde.

Arnhemse Meisjes zijn ‘zoolkoekjes’ zo valt te lezen bij het Nederlands Bakkerij Museum. Dit stamt af van de Germaanse gewoonte om de doden met schoenen aan te begraven zodat zij makkelijker naar Walhalla konden gaan. Later werden de zolen van de schoenen vervangen door koek of brood en uiteindelijk bleven daar offerkoeken van over die Arnhemse weduwen tot in de 19de eeuw nog werden meegegeven in de graven van hun overleden echtgenoten. Daarom zijn Arnhemse meisjes nooit rond.

Rheden eet smakelijk!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen