Links aanhouden!

Foto: rheden.nieuws.nl

Weer worden in de gemeente Rheden sociale huurwoningen verkocht. Weer aan een hedgefund, een bedrijf dat maar één ding wil: meer dan 10% winst maken. En dan vertelt de woningbouwvereniging Vivare ons dat na de verkoop alles hetzelfde blijft?

Als alles hetzelfde blijft, zou Vivare ook meer dan 10% winst maken. Dan zouden ze wel gek zijn om te verkopen. Onze inwoners die ervaring hebben met de verkoop aan deze club, Quantum Strategic Partners Ltd., weten intussen beter: de huren gaan omhoog en een reparatie duurt nu 3 tot 4 weken in plaats van 3 tot 4 dagen.

De gemeente heeft ook afgelopen jaar weer miljoenen over. “Primadenkt u misschien. Maar de gemeente is geen bedrijf. De gemeente krijgt belastinggeld dat door u en mij bij elkaar wordt gebracht, om voor onze inwoners te zorgen. Er was geld over van de WMO. Dat betekent dat mensen die zorg nodig hadden, onnodig kort zijn gehouden. Anders blijft er geen geld over. Zo prima is dat niet.

Armoede

Het Rijk bood de gemeente elk jaar € 206.000 extra aan om voor de ongeveer 1200 kinderen in onze gemeente die in armoede opgroeien, iets extra’s te kunnen doen. Dat kan zijn een winterjas, maar ook een fiets om naar school te gaan, of een computer voor de kinderen in het voortgezet onderwijs. De coalitie (D66, CDA, VVD, GL en CU) wees dat nuffig af: “dat hebben we hier niet nodig“. U en wij weten wel beter.

Cees Stam (SP), Pieter Groenewoud (GL), Heleen Denie (PvdA):

“Wij zijn drie voormalige gemeenteraadsleden. Van drie verschillende politieke partijen. We hebben geen van drieën nog politieke ambities, maar gemeentepolitiek gaat ons wel nog ter harte. En we zien dat acht jaar hard rechts beleid bovenstaande dingen heeft laten gebeuren. Wij denken dat het anders moet. En dat het anders kan. Als we niets doen, is het conservatieve blok in 2018 gewoon weer de grootste. En je zult zien: dan gaat in deze gemeente alles weer gewoon door zoals VVD, D66, CDA dat al acht jaar willen.

Wat wij zouden willen is dat politieke partijen verder kijken dan hun eigen partijbelang lang is; dat er een overeenkomst wordt gesloten door partijen die al jaren vertwijfeld – en meestal vergeefs – proberen het beleid wat socialer bij te buigen.

Wij zouden willen dat progressieve partijen in Rheden zich aaneensluiten op basis van een akkoord op hoofdlijnen en dat gezamenlijk aan onze inwoners gaan aanbieden. Met de SP – vijf zetels -, de PvdA – vier – en GroenLinks -twee, is een gezamenlijke lijst (nu elf zetels), veruit de grootste en die mag besturen.

Wij denken dat dit in het belang van de inwoners van Rheden is, een belang dat veruit gaat boven ons partijbelang, dat nu nog vaak samenwerking in de weg staat.”

Wat zou er zoal in zo‘n akkoord kunnen staan?

  • Geen verkoop meer van sociale woningen
  • De gemeente bouwt zelf: zowel sociale huurwoningen als vrije sector,
  • Leegstaande bedrijfspanden worden woningen
  • Geen grootschalige nieuwbouw in kleine kernen,
  • Startersleningen voor mensen die hun eerste huis kopen, omdat je anders nog jaren wacht op een huurhuis,
  • Een compensatie voor mensen die hun grote huis willen verruilen voor een kleiner,
  • Kwijtschelding van gemeentelijke heffingen voor inwoners met een inkomen rond bijstandsniveau,
  • Een energiefonds, waaruit particulieren en energiecollectieven subsidies kunnen krijgen om gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen
  • Een betaalbaar glasvezelnet voor particulieren, scholen en bedrijven,

We nemen inwoners serieus als volwaardige gesprekspartners.

“Het is een willekeurige greep uit de mogelijkheden die er zijn. Waar het om gaat is dat het tijd is voor een nieuwe lente, een nieuw geluid. Een progressievere koers van deze prachtige gemeente. Een koers die recht doet aan alle groepen in de samenleving: jong, oud, arm, rijk, gezond en ziek.

Wij respecteren de koers die elke politieke partij wil varen. We doen alleen een dringend beroep op de politiek om de progressieve krachten te bundelen en samen te werken. Wij vragen hen nu samen linksaf te slaan, en daarna vooral links aan te houden.

Daar staan wij voor, daar gáán wij voor.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen