INGEZONDEN – Windturbines Posbank en Havikerwaard

Foto: T.G.N. de Molen

INGEZONDEN – De gemeente Rheden wil géén windturbines in de Havikerwaard omdat die het uitzicht vanaf de Posbank zouden hinderen, en dat is gek omdat er al windmolens in het beeld staan.

Vanaf de Posbank en de andere uitzichtpunten, zoals de Zijpenberg, zijn de windturbines van Duiven en de nieuwe bij Angerlo goed zichtbaar. Bij de AVR in Duiven komen er binnenkort nog twee bij.

Een andere reden die wethouder Klomberg aanvoert is dat turbines in de Havikerwaard niet goed zijn voor het beschermde dorpsgezicht van Doesburg. Maar dat dorpsgezicht is al teloor gegaan door de nieuwbouw aan de IJssel. Bovendien zouden de turbines in de Havikerwaard ver van Doesburg komen te staan, dus men heeft er hoogstwaarschijnlijk geen last van.

Een derde reden voor de wethouder is dat Middachten geen hoge turbines in hun gebied wil. Niet dat ze er op Middachten last van zouden hebben, – er is ruimte genoeg en ook het landschap leent zich er voor-  maar hij geeft aan dat ze er niet passen. Bijzonder.

Alle voorgenoemde argumenten kun je zo van tafel vegen.

Het college van B&W (VVD + CDA + PvdA + D66) plaatst de 240 meter hoge turbines (2 × de Posbank)  liever in de Velperwaarden of op de Beemd, dit terwijl men weet dat bewoners in Velp-Zuidoost hier ernstige hinder van zullen ondervinden.

Blijkbaar is het uitzicht vanaf de Posbank, het agrarisch landschap van de Havikerwaard en zelfs het beeld van Doesburg belangrijker dan de leefbaarheid van een hele woonwijk waar honderden mensen wonen.

College en Gemeenteraad: leefbaarheid en gezondheid is een groot goed! Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Inwoners in Velp-Zuidoost maken zich ernstig zorgen.

Ingezonden door: Henk V.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden