Onderdoorgang Kanaalweg Dieren wordt onder het spoor geschoven

Foto: Traverse Dieren

DIEREN – Van vrijdagavond 22 maart tot en met maandagochtend 25 maart werkt aannemer BAM Infra dag en nacht aan de onderdoorgang bij de Kanaalweg in Dieren. Op zaterdagmiddag wordt de op locatie voorgebouwde tunnelmoot onder het spoor geschoven.

Belangstellenden kunnen de werkzaamheden het hele weekend volgen via een webcam en op zaterdag is er ter plaatse een kijklocatie ingericht. Ook is die middag het informatiecentrum aan de Spoorstraat geopend. In verband met de werkzaamheden rijden er bussen in plaats van treinen.

Werkzaamheden

De afgelopen maanden werkte BAM naar dit moment toe. Er zijn damwanden geplaatst en er is grond afgegraven aan de zuidkant van het spoor. Zo ontstond er een voorbouwlocatie waar de tunnelmoot voorgebouwd kon worden.

Om de tunnelmoot in te kunnen schuiven in het spoor moet de aannemer de nodige voorbereidingen treffen. Eerst moet er plek gemaakt worden. Het spoor wordt verwijderd, zodat er 3200 m³ zand weggegraven kan worden. Dan komen er zogenoemde schuifbanen naast de tunnelmoot te liggen waar de tunnelmoot opgetild wordt. Vijzels duwen de tunnelmoot uiteindelijk naar de juiste plek. Daarna wordt het zand weer aangevuld en het spoor teruggebouwd. De werkzaamheden starten op vrijdagavond 22 maart rond 21:00 uur en gaan door tot en met maandagochtend 25 maart 05:00 uur.

Inschuifmoment

Tijdens het hele weekend zijn er activiteiten bij de Kanaalweg. Zaterdagmiddag is het meest bijzondere moment, dan schuift de aannemer de tunnelmoot met een gewicht van 1200 ton naar de definitieve locatie. Als de werkzaamheden volgens planning verlopen start het schuiven rond 15:00 uur. Lopen de werkzaamheden voorspoedig, dan start de aannemer mogelijk eerder. Bij onverwachte tegenvallers kan het later worden. Op het twitteraccount van Traverse Dieren (@TraverseDieren) kunnen geïnteresseerden de actuele situatie volgen.

Meekijken met de werkzaamheden

Tijdens het weekend zijn de werkzaamheden live te volgen via een webcam. Op www.traversedieren.nl staat dan een link naar de livestream. Er is ook een kijklocatie op de hoek van de Zuider Parallelweg en de Burgemeester Willemsestraat. Dit is de enige locatie waar de werkzaamheden goed en veilig te zien zijn. Ruimte voor het parkeren van auto’s of fietsen is zeer beperkt. Belangstellenden wordt verzocht te voet te komen. De snelste route gaat vanaf de spoorwerkovergang Wilhelminaweg via de Zuider Parallelweg langs het spoor.

Live meekijken in informatiecentrum voor rolstoelgebruikers

Vanwege de veiligheid, de bouwwerkzaamheden en de beperkte ruimte is de kijklocatie niet geschikt voor mensen met een fysieke beperking of rolstoelgebruikers. Daarom is speciaal voor hen het informatiecentrum open aan de kop van de Spoorstraat van 14:30 uur-18.00 uur. Hier kan via een livestream meegekeken worden bij een kopje koffie. Uiteraard zijn ook andere mensen welkom.

Wegafsluiting vanwege kijklocatie

De verbindingsweg vanaf de Zuider Parallelweg richting de Burgemeester Willemsestraat is op vrijdag vanaf 16:00 uur tot en met zondag 17:00 uur afgesloten voor alle gemotoriseerde verkeersdeelnemers. De woningen aan de Zuider Parallelweg en het bedrijventerrein Rinaldostraat blijven bereikbaar vanaf de spoorwegovergang Wilhelminaweg. Om het vrachtverkeer te begeleiden worden er verkeersregelaars ingezet. Iedereen wordt verzocht zich aan hun aanwijzingen te houden.

Vanaf de Burgemeester De Bruinstraat (N348) is het niet mogelijk voor gemotoriseerde verkeersdeelnemers om af te slaan naar de N786/Kanaalweg, uitgezonderd voor bewoners en bestemmingsverkeer. Op deze locatie staat ook een verkeersregelaar.

Bus in plaats van trein

In verband met de werkzaamheden rijden er van vrijdagavond 22 maart tot en met zondag 24 maart bussen in plaats van treinen. Check voor vertrek de reisplanner.

Traverse Dieren

In Traverse Dieren werken provincie, gemeente Rheden en ProRail aan het verbeteren van de doorstroming en leefbaarheid in Dieren. Vanaf september 2018 bouwt BAM Infra BV in opdracht van spoorwegbeheerder ProRail aan de onderdoorgang onder het spoortraject Arnhem-Zutphen. De onderdoorgang, die parallel aan het Apeldoorns Kanaal komt te liggen, vervangt de gelijkvloerse spoorwegovergang in de Kanaalweg (N786). Hierdoor kan verkeer sneller en veiliger de sporen (traject Arnhem-Zutphen) passeren. Naar verwachting gaat de onderdoorgang in oktober open voor verkeer. www.traversedieren.nl.

Onderdoorgang Kanaalweg (N786) Arnhem - Zutphen

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen