Traverse Dieren naar verwachting eind 2019 helemaal klaar!

Foto: rheden.nieuws.nl

DIEREN – Het project Traverse Dieren nadert zijn einde. De onderdoorgang in de Kanaalweg/Burgemeester Willemsestraat gaat bijna open, de laatste werkzaamheden zijn in zicht. In dit bericht leest u meer over de werkzaamheden aan de onderdoorgang en we blikken nog een keer terug op wat er in het afgelopen jaar allemaal is gebeurd.

Onderdoorgang Kanaalweg opent 1 november!

Na bijna 14 maanden werken opent de Kanaalweg/N786 weer. Op 1 november, vanaf 9.00 uur kan het verkeer gebruik maken van de nieuwe onderdoorgang. Na de opening van de Kanaalweg/Burgemeester Willemsestraat volgen ook de Kattenberg, de Zuider Parallelweg en de parallelweg van de Burgemeester Willemsestraat. Het bedrijventerrein Rinaldostraat, de Kattenberg en de Zuider Parallelweg zijn dan ook via de onderdoorgang bereikbaar. Daarmee komt er een eind aan de afsluiting van de Kanaalweg (N786) en worden de omleidingsroutes en alle tijdelijke verkeersmaatregelen opgeheven. In de loop van vrijdag 1 november worden de borden die de omleidingsroutes aangeven omgedraaid en weggehaald. Mogelijk duurt het definitief weghalen van alle omleidingsborden en tijdelijke verkeersmaatregelen een aantal dagen langer. Voor het verkeer zijn dan de omleidingsroutes niet meer aangegeven. De bekende navigatiesystemen zijn ingelicht zodat de juiste route zichtbaar is, direct bij openstelling.

Resterende werkzaamheden

Hoewel de Kanaalweg en de onderdoorgang op 1 november worden opengesteld, zijn dan nog niet álle werkzaamheden afgerond. De definitieve lichtmasten bij de toeritten worden eind november geplaatst. Tot die tijd wordt de verlichting met tijdelijke lichtmasten geregeld. Daarnaast zijn op 1 november nog niet alle bomen en struiken aangebracht. Het najaar en het begin van het winterseizoen is de ideale periode om bomen aan te planten. De verwachting is dat de laatste werkzaamheden voor het einde van dit jaar afgerond zijn.

Voor wie zo nu en dan bij de projectlocatie komt kijken, is goed te zien dat in de afgelopen maanden veel werkzaamheden zijn verricht. De houtvezel panelen, kenmerkend voor de Traverse, zijn geplaatst, het asfalt en de belijning is aangebracht.

Ook de werkzaamheden rondom de onderdoorgang zijn nagenoeg afgerond. De parallelweg van de Burgemeester Willemsestraat heeft bijvoorbeeld nieuwe klinkerverharding en er is een nieuwe aansluiting op de Kattenberg gemaakt. De bouwkeet van de aannemer is op 28 oktober al weggehaald.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Afsluiting Doesburgsedijk

Afsluiting Doesburgsedijk

Onderdeel van Traverse Dieren is de afsluiting van de Doesburgsedijk. Door deze afsluiting komt er in de toekomst meer verkeer op de Ellecomsedijk. Hierdoor verschuift de stikstofbelasting van het natura 2000-gebied IJsseluitwaarden naar het natura-gebied Veluwe. Provincie Gelderland moet hiervoor een vergunning verlenen aan de gemeente Rheden, maar dit kan vanwege de huidige impasse rondom de stikstofproblematiek nog niet. Dit laatste onderdeel van Traverse Dieren wordt daarom later uitgevoerd.

Met plezier gewerkt

Alle betrokken partijen zijn trots op het resultaat en kijken uit naar de aanstaande openstelling. Natuurlijk is dit het hoogtepunt van het project.

Het weekend in maart 2019 waarin de tunnelmoot op zijn plaats werd geschoven was ook een prachtig moment. “We hebben met veel plezier gewerkt aan het project. Het was mooi om te zien dat er zoveel belangstelling was voor het werk vanuit de omgeving”, aldus Martijn Oosting, omgevingsmanager bij BAM Infra.

Terugblik projectpartners

Om Traverse Dieren te maken was veel samenwerking nodig tussen de gemeente Rheden, ProRail en provincie Gelderland. Hoe hebben de verschillende partners het project beleefd?

Dorus Klomberg - Traverse DierenWethouder Dorus Klomberg:

“Ik ben blij, en vooral voor onze Dierense inwoners, dat vanaf 1 november de onderdoorgang Kanaalweg klaar is en de auto’s weer langs het Apeldoorns Kanaal kunnen rijden. Dit is de laatste grote realisatie van Traverse Dieren. Een mijlpaal in de geschiedenis van het mooie dorp Dieren. Een dorp dat een ander gezicht heeft gekregen door 2 ondertunnelingen, een voetgangersbrug, een parkeergarage en een nieuw stationsgebied. Allemaal met als doel Dieren noord en zuid weer meer met elkaar te verbinden en het verkeer snel en veilig door Dieren te laten rijden.”

Dorothé Wennekendonk - Traverse DierenRegiodirecteur Dorothé Wennekendonk:

“De komst van de onderdoorgang Kanaalweg is niet alleen belangrijk voor de doorstroming van het wegverkeer, maar ook voor het treinverkeer. Met de realisatie van deze onderdoorgang heeft ProRail de gelijkvloerse spoorwegovergang aan de Kanaalweg (N786) kunnen opheffen. Daarmee is het risico op ongelukken en dus verstoringen voor het treinverkeer op deze locatie verdwenen. Het is fijn dat we dit samen met alle betrokken partijen hebben kunnen realiseren. De aannemer heeft hard gewerkt, in maart stonden we nog met een heleboel mensen te kijken hoe de ruim 1 miljoen kilo wegende tunnelmoot onder het spoor geschoven werd, en nu gaat ie al bijna open.”

Christianne van der Wal - Traverse DierenGedeputeerde Christianne van der Wal:

“Na jarenlang overleg is het project Traverse Dieren bijna klaar. Dieren heeft een prachtige nieuwe stationsomgeving en het verkeer rijdt soepel en veiliger door het dorp. Als ook de Doesburgsedijk is afgesloten zijn alle maatregelen uit de Samenwerkingsovereenkomst uitgevoerd. Een mooi resultaat dat we samen met gemeente en ProRail hebben gerealiseerd.”

(Foto’s: Traverse Dieren)

Lees ook:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen