‘Mindfulness voor kinderen en jongeren’

Foto:

VELP – Heb je soms last van stress of gepieker? Vind je het moeilijk om je aandacht bij taken te houden? Dan kan Mindfulnesstraining jou helpen. In de regio Arnhem (Velp) starten binnenkort nieuwe groepen.

Wat is Mindfulness?

In de Mindfulnesstraining wordt kennis over stress gecombineerd met meditatietechnieken. Mindfulness helpt kinderen om hun concentratie te verbeteren en stressklachten te verminderen. In 8 bijeenkomsten van 1 uur leren ze in kleine groepjes prikkels en stress te herkennen en er anders mee om te gaan.

Daarnaast krijgen de kinderen oefeningen om dagelijks thuis te doen. Ouders worden ook betrokken bij de training. Ze krijgen wekelijks informatie en tips om hun kind te begeleiden bij de oefeningen.

Voor wie?

De Mindfulnesstraining is bedoeld voor kinderen tussen de 7 en 16 jaar, die soms last hebben van stress of zich moeilijk kunnen concentreren. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld spanning ervaren bij toetsen of in nieuwe situaties. Zij kunnen last hebben van piekeren en slapen soms moeilijker in.

Mindfulness helpt hen technieken aan te leren waardoor zij zich bewuster worden van de stress en zich beter kunnen ontspannen. Daarnaast is de Mindfulnesstraining geschikt voor kinderen die snel afgeleid zijn. Deze kinderen kunnen zich vaak moeilijk concentreren op taken thuis en op school. Mindfulness blijkt een positief effect te hebben op aandacht en helpt kinderen ook om minder snel impulsief en boos te reageren.

Effecten die kinderen noemen:

  • beter concentreren
  • rustiger
  • minder snel boos
  • beter kunnen ontspannen
  • minder piekeren
  • aardiger voor jezelf en anderen

Methode

Mindfulness maakt gebruik van meditatie- en yoga technieken. Kinderen leren zich bewuster te worden van wat zij voelen in hun lichaam, hun emoties en gedachten. Zij worden zich beter en sneller bewust van hun eigen stress, afleidbaarheid, boosheid, impulsen enz. En leren hier adequater op te reageren. Door meditatie en yoga steeds meer toe te passen in hun dagelijks leven, helpt dit de kinderen beter te ontspannen en aandachtiger te zijn. De kinderen en jongeren krijgen een werkboek en audio-oefeningen als hulpmiddel om thuis te oefenen.

Praktische informatie:

8 woensdagmiddagen, start 17 mei 2017. Overbeeksingel 2 A in Velp. Er zijn groepen voor verschillende leeftijden.
Kijk voor overige praktische informatie op de site: www.mindfulnessvelp.nl of www.mindfulnesskinderen.nl

Voorafgaand aan de training vindt altijd vrijblijvend een (telefonisch) kennismakingsgesprek met ouders plaats. Daarna beoordelen we samen of de training passend is voor het kind of de jongere.

Begeleiding:

De training wordt gegeven door Carolien Aarnink (1965). Zij is opgeleid aan het Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness in Nijmegen en gecertificeerd Mindfulnesstrainer (cat. 1) en kinder- en jongerentrainer, aangesloten bij de VMBN, VVM en AMT. Carolien is ook verbonden aan Karakter en werkt als trainer mee aan het wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van Mindfulness bij kinderen en jongeren met AD(H)D. mindfilness

https://www.karakter.com/over-karakter/nieuws/2016/mindfulness-voor-kinderen-met-adhd,-kan-dat!/

Mindfulness voor volwassenen en leerkrachten

In Velp starten ook regelmatig nieuwe groepen met de 8-weekse Mindfulnesstraining voor volwassenen. Daarnaast zijn er diverse vervolgmogelijkheden voor deelnemers die na de Basistraining merken dat Mindfulness hen goed doet en hier verder mee willen.

Een aantal zorgverzekeraars vergoedt tegenwoordig de Mindfulnesstraining.

Kijk voor meer informatie op: www.mindfulnessvelp.nl. Speciaal voor leerkrachten is er de 8-weekse Mindfulnesstraining ‘Met plezier en zonder stress voor de klas’. Kijk op www.mindfulopschool.nl voor meer informatie.

 

mindfulnessvelp

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen